4 основни правила при поставяне на картини

В статията ще ви разкажем какви правила трябва да следвате, за да може хармонично да вмъкнете в интериора на апартамента си с картини, пана и снимки. Вече говорихме за декорацията в хола и спалнята, сега е време да се запознаем с някои основни постулати, които важат за всички помещения в дома или офиса.

Днес е модерно да се украсяват стените на жилището с картини, пана и снимки. Това не само изглежда красиво, но и говори за добрия вкус на собственика на жилището. И също може така да подчертае предимствата на пространството и да скрие неговите недостатъци, ако се спазват определени изисквания.
Промоции от магазини Зора
В противен случай… може да бъде белег за лош вкус, парвенющина и снобизъм.

Защо?

Често скъпи картини могат да бъдат експонирани в жилището по непривлекателен начин и да загубят силата на своето внушение. Наскоро бях на гости в семейство с доста добри финансови възможности,  моите познати се бяха обзавели с прекрасни картини, които бяха буквално наблъскани една до друга без оглед на цвят, техника на рисуване и т.н. Тази художествена оргия съсипваше интериора на жилището като цяло. Но собствениците бяха горди с тях и ги демонстрираха непрекъснато.

Научете от статията ни основните правила, които трябва да следвате, за да освежите интериора на апартамента с картини, пана и снимки. Така ще се спасите от неволно допуснати грешки в интериора на жилището си.

Как да подредим картините на стената?

Правило номер 1: нужна е взаимна хармония

Може да комбинирате картини, снимки и пана в групи над мебелите във формата на квадрат, овал, правоъгълник или асиметрично.

В една стая с висок таван би било подходящо да се оформи правоъгълник от четири картини с абстрактно съдържание. Може да вземете четири, шест или осем снимки, в зависимост от размера на стаята и да ги подредите в подходяща комбинация, но да не изглеждат разпръснато.

И хаотично. За да са акцент в стаята, поставете ги по-близо една до друга. Рамките  трябва да са тънки. Същото се отнася и за картини, а ако изображението е светло, то може да създадете ефект на прозорец. Така ще се разшири пространството оптично в помещението.

Правило номер 2: нужна е симетрия или асиметрия

Съществуват различни варианти за изграждане на композиции чрез смесване на размери и форми на снимки, пана или картини: те могат да се разполагат симетрично и асиметрично. В същото време се взема предвид цялостната подредба на помещението или стила в интериора на апартамента. В някои случаи са подходящи контрастни варианти.симетрично подредени картини за стена

За асиметрично подреждане използвайте пано, снимка или картина с различни размери. За да не се „счупи“ композицията, разстоянието между тях не трябва да е голямо. Асиметричната версия добавя раздвижване на интериора в помещението. Подходящото осветление засилва ефекта.

Снимки, пана или картини с еднакъв размер и в рамка са идеални за симетрично подреждане на стената. Този метод добре балансира интериора на помещението, което го прави изчистен и стабилен.

Може също така да следвате правилото на рояка, когато картините, паната или снимките са подредени около една основна от тях. Но трябва другите  да са по-малки и да са на една обща тема. Същите трябва да са в хармонични цветове и да създават усещане за едно цяло.

Правило номер 3: скрийте недостатъците

С помощта на правилно поставени снимки, картини и пана може да прикриете някои дефекти на жилището. Това не е лесно, но спестява пари за ремонт.

Ако искате да увеличите височината на тавана, тогава трябва да позиционирате изображенията вертикално.картини за стена море

При хоризонтално положение на картините, снимките, панелите може визуално да увеличите дължината на стената.

Над обемните мебели ще бъдат подходящи пана или картини с по-големи размери с по-масивни рамки, иначе малките снимки с тънки рамки ще бъдат изгубени на този фон.

Правило номер 4: почувствайте радостта от съзерцанието на изображенията по стените

Когато се поставят картини, снимки и пана, се спазва основното правило: трябва да е удобно да  се разглеждат от собствениците и гостите на апартамента. Използвайте музейната версия – експонатите са поставени така, че разстоянието от пода до средата на снимката, картината или плаката да е 152 см. По европейски стандарти може да бъде и 160 см.

Все пак, ето и мненията на експертите в тази област. Правилно поставените картини, пана и снимки не е толкова просто нещо, както изглежда на пръв поглед. В случай на неправилното им закачане, могат да се появят неприятни инциденти и да има интериор, който е неестетически.

За да избегнем подобни неприятни ситуации, експертите дават някои нестандартни препоръки.

  • Ако картините са достатъчно големи, те могат да бъдат поставени директно на пода или на дървен статив. По-малките снимки не е задължително да се слагат по стените – те се нареждат на скрина или пианото, ако има такова. Като алтернатива може да се подредят на дълъг рафт в комбинация с фигурки и предмети на изкуството. Така се получава оригинален и шик дизайн в определена стая, опитайте, ще бъде изненадани от ефекта.
  • Традиционното окачване на картини – като в музей, когато те са подравнени, трудно може да се реализира в едно малко жилище. Мисията е почти невъзможна.
  • В този случай правилният начин за поставяне на творби е тип „пергола“, когато изображенията се окачват на една и съща стена близо едно до друго симетрично или, обратно, в асиметрия. Особено този метод е подходящ за поставяне на семейни снимки.
  • Много красиви в апартамента изглеждат пана, които са поставени в тънки контрастни рамки. Понякога едно жилище придобива особено излъчване, благодарение на такива пана. И обратно псевдохудожествени картини могат да нарушат естетиката в интериора.

И експертите предупреждават, че трябва да се отделя специално внимание на всички картини, пана и снимки в жилището. Те събират прах, както по рамките, така и по стъклата. За целта се ползват за почистване специални препарати и задължително микрофибърна кърпа. Няма нищо по-грозно от картина или снимка, които са потънали в прах с петна от мухи и други насекоми.

Накрая един съвет от нас: може да пренареждате картините, снимките и паната в своя дом в зависимост от настроението си винаги. Но не прекалявайте с експериментите си, защото те оставят следи по стените и после с течение на времето просто се отпечатват със сянка на стените.

Важно е да знаете, че тези елементи придават специфика на всяко жилище и ако сте добър психолог може да научите много за обитателите на дома от тях.

 

 

Последно
Не пропускай