10 знака, че може да сте зависими от нездравословни взаимоотношения

Съзависимостта днес е често срещан термин, който може да означава различни неща. Тя не е психично заболяване и в момента не е включена в никакви класификации. Съществува обаче и много съществен проблем – съзависимостта е супер изтощаваща. Съзависимият, жертващ своя личен интерес, е изключително бдителен и се стреми да отговори на нуждите на значимия Друг. Животът на съзависимия се върти около него.

Това не са здравословни отношения, при които и на двамата партньори се осигуряват в еднаква степен любов, внимание и подкрепа. Съзависимите взаимоотношения са еднопосочен път. Един от партньорите постоянно играе ролята на пазител, учител, спасител. Съзависимият е грижовен, внимателен и услужлив и най-важното, раздава всичко, без да изисква нищо в замяна.

Но тези взаимоотношения са разрушителни, нездравословни и то по различни причини. Главната от тях е несъзнателна подкрепа за разрушителното и безотговорно поведение на любимия човек, от страна на съзависимия.

Не всеки става съзависим. Но какви са признаците, които показват, че е много вероятно да станете „перфектна“ съзависима и да влезете в нездравословна връзка?

Ниско самочувствие

То е почва за развитие на много проблеми, не само склонност към съзависимост, но и депресия и тревожност.

Семейна дисфункция

В семейството може да се роди склонност към съзависимост. Ако, например, майка вложи живота си, за да „спаси“ бащата от пристрастяване или други проблеми, тогава детето може да следва същия сценарий.

Саможертва

Ако човек е вътрешно убеден, че трябва да се жертва, да спаси някого и да постави чуждите интереси над своите, той със сигурност ще си намери обект за съзависимост.

Размити лични граници

Личните граници са способността да отделяте себе си от другите. Личните граници ни защитават, пазят нашето „аз“ от външни заплахи, които могат да навредят на самочувствието, психологическото, емоционалното здраве и комфорта.

Нарушаването на личните граници е неудобно. Но ако са размити, не усещате, че нещо се е объркало. Това означава, че по отношение на вас може да бъде използвано емоционално, психологическо насилие или неадекватно поведение.

Неспособност да се казва „не“

Надеждността може да направи човек наистина нещастен, защото е много лесно да посветиш живота си на нещо нездравословно, ако не можеш да му кажеш не.

Необходимостта да се контролира всичко, особено другите хора

Ако има такава нужда, тя може да бъде „перфектно“ реализирана, като се опитате да контролирате поведението, да речем, на зависим съпруг или съпруга.

Желанието да се харесате на всички

Това често пречи на прекъсването на токсичните взаимоотношения. Нещо повече, опитайте се да угодите, да речем, на насилник и тиранин, така че той най-накрая да ви „оцени и обича“.

Усещане за необходимост винаги да бъде във връзка, нетърпимост към самотата

Ако човек е разочарован от самотата, ако е склонен да бъде постоянно във връзка, в такава ситуация е лесно да направи грешен избор. Много често се срещат хора с непоносимост към самотата и това става причина за нездравословните им взаимоотношения.

Страх да не бъдеш изоставен

Това е страхът, който кара човек да прави всичко, само и само да не бъде оставен. Така той може да живее десетилетия с неподходящ партньор с недостойно поведение и да търпи безропотно. Страхът може да бъде толкова силен, че буквално да го парализира.

Тревожност, безпокойство, депресия

Много хора с висока тревожност, депресия, тревожност са склонни към съзависимост и могат да влязат в нездравословни взаимоотношения.

Последно
Не пропускай