Желанието за тези храни е сигнал за сериозен дефицит на важни за организма вещества

Нашето тяло е сложна система, в която всички процеси са взаимосвързани. Никога не изпитваме глад към някаква храна просто така, случайно. Всъщност, оказва се, че ние дори обичаме сладкото не заради вкуса му, а защото мозъчните клетки използват много глюкоза за работа и свикват с един толкова прост и бърз начин да си я набавят. Нека видим гладът за какви храни показват дефицит на хранителни вещества в организма.

Кисели краставички и маринати

Жаждата за солени и мариновани храни всъщност загатва за бавно възпаление на пикочно-половата система. Ето защо, ако забележите, че сте силно пристрастени към такава храна, трябва да преминете общ тест на урината и да направите ултразвук на бъбреците. А жаждата за кисели краставички и горчиви храни може да говори за интоксикация на организма.

Сирене

Ако изпитвате силно желание за сирене, това най-вероятно показва недостиг в организма на фосфор, магнезий и витамини от група В. Освен това желанието да ядат сирене често се появява при хора с ниско кръвно налягане, тъй като този продукт може да го увеличи.

Месо

Ако постоянно ви се яде месо тялото ви кара да разберете, че е силно изтощено, а енергийните и ресурсните резерви са на нула. Това е сериозен сигнал: дайте си малко почивка, опитайте се да забавите и отложете някои неща за по-късно. Също така проверете кръвта за съдържание на хемоглобин; месото е отличен източник на желязо и животински протеини.

Сладкиши

Истината е, че мозъкът ни обича да си набавя необходимата глюкоза от сладкиши и газирани напитки. И колкото повече въглехидрати ядем, толкова повече искаме. Затова след първия изяден бонбон посягаме към втория – и така до безкрай.

Но също така силното желание за сладко (особено ако не го обичате по принцип) показва сериозни дефицити на хром, магнезий, витамин С, лакто- и бифидобактерии. Този съвет е универсален за всички: опитайте се да наситите тялото си с висококачествени мазнини, протеини и фибри. И заменете простите въглехидрати (захари, плодове) в диетата със сложни ( зърнени храни , зърнени храни, пълнозърнест хляб, зеленчуци, картофи).

Хляб

Сериозното желание да хапнете нещо от печено също може да бъде неприятен сигнал. Ако ви е трудно да преминете покрай тестени изделия без да си опитате, това е тревожен симптом за растеж на гъбички в тялото.

Кафе

За много хора чашата кафе на закуска е просто навик. Но желанието за кафе може да показва и дефицит на редица витамини и минерали, по-специално магнезий, натрий, желязо и сяра.

Разбира се, не е задължително желанието за някои храни да означава сериозна липса на определени хранителни вещества. Може да искаме да хапнем нещо специално, просто защото ще ни ободри. Но все пак е по-добре да проверявате състоянието на тялото и да правите тестове редовно – по този начин веднага ще забележите отрицателните промени и ще можете да предприемете действия. Например, консултирайте се с лекар или диетолог и намерете хранителни добавки, които ще помогнат за запълване на дефицита на хранителни вещества.

Последно
Не пропускай