Защо жените имат хормонален корем и как да го премахнат

Ако сте забелязали рязко увеличаване на обема на корема, това може да се дължи и на ендокринната патология.

Например, да е хиперкортизолизъм – едно доста сериозно заболяване, причинено от повишено производство на кортизол от кората на надбъбречната жлеза. Тази патология се характеризира и с образуването на лилави стрии по кожата в областта на корема и бедрата.

Кортизолът се нарича хормон на стреса и с прекомерното му производство тялото започва активно да складира мазнини. Най-опасни са не единичните, а постоянните стресови ситуации, на които понякога не обръщаме внимание.

Друг хормон, който влияе върху отлагането на мазнини, е инсулинът. Ако се произвежда твърде много, пациентите изпитват глад за нишестени храни и сладкиши. За диагностициране се провежда изследване за откриване на повишени нива на глюкоза и инсулинова резистентност.

Пролактинът е третият хормон, който трябва да се спомене. При повишени нива се наблюдава забавяне на метаболизма и в резултат на това наддаване на тегло в областта на корема, гърдите и долната част на гърба.

Освен това, при патология на щитовидната жлеза е възможно увеличаване на телесното тегло и отлагане на мазнини в корема.

Други фактори също могат да бъдат в основата на промените. Например, хранителни разстройства, недостатъчен прием на вода и т.н.

Симптоми на хормонален корем

Един от тях е намаляване на активността – пациентите се чувстват уморени още от сутринта. Настроението е понижено.

Жените се оплакват и от безсъние. Понякога се случва човек да си ляга в 11-12 ч., а да се събужда в три сутринта и повече да не може да заспи. Появяват се изпотяване, внезапни промени в настроението, апатията се съчетава с нервност и раздразнителност.

Как да се отървете от хормоналния корем?

Лекуващият лекар ще помогне за коригиране на проблема след задълбочен преглед, който включва различни тестове, включително определяне на нивото на определени витамини и микроелементи, които допринасят за отлагането на мазнини в областта на талията.

Много обаче зависи от самите пациенти. Първо, трябва да се нормализира графика за сън:

  • заспиване не по-късно от 23.00 часа,
  • ставане – в 6 или 7 сутринта.

Пълноценната закуска също е много важна, за да влязат в тялото протеини, мазнини и бавни въглехидрати, препоръчват лекарите. Хранете се три пъти на ден. За следобедни закуски е добре да се заложи на плодове и кисело-млечни продукти.

Всяка кардио активност е полезна за тялото, тъй като активира метаболизма и подобрява настроението. Ходете поне 30 минути дневно със средно темпо.

Последно
Не пропускай