Забавления за децата без екран

Децата прекарват все повече време пред екраните, докато проучванията ни казват, че се нуждаят от повече време далеч от технологиите, за да развият въображението си. Американската психологическа асоциация препоръчва на децата на възраст между четири и пет години да имат по-малко от един час пред екрана на ден, докато децата на шест и повече години имат постоянни ограничения върху времето пред екрана.

В тази дигитална ера е важно децата да се научат как да отсяват разсейващите фактори в тяхната среда и да анализират критично света около тях. Подобряването на аналитичното и творческо мислене развива навиците за въобразяване, експериментиране и задаване на въпроси и изгражда вътрешни инструменти в нашите деца за оценка на света около тях.

Помогнете на детето си да развие своето въображение и умения за критично мислене с тези лесни и забавни занимания за дома!

Направи си сам лазерен лабиринт

Това е забавна дейност, която ще раздвижи детето ви! Може да се адаптира за всяко възрастово ниво с лесни настройки! Всичко, от което се нуждаете за тази дейност, е бояджийско тиксо, канап и коридор/стая!

С помощта на дълги парчета лента за боядисване прикрепете единия край към стената на коридора или стълбището и го опънете диагонално или странично напречно към другата страна. Повторете този процес, като оставите достатъчно място между всяко парче лента, за да може вашето дете да се побере, за да направите лабиринт в стил лазер! Направете някои „лазерни лъчи“ ниски, някои високи, някои диагонални, някои успоредни на пода и т.н.

Съвет за предизвикателство: Направете по-трудно завършването на лабиринта, като добавите още лента и зададете въпроси, на които трябва да се отговори правилно, преди да преминете към следващия етап, като например:

Колко е 2+2?

Какъв цвят е бананът?

Можеш ли да напишеш думата „котка“?

Кой е любимият ти цвят?

Можете ли да изпеете песента от азбуката?

Коя е любимата ви книга за четене?

Кои са трите прилагателни, които те описват?

Картонена конструкция

Използвайки картон или други гъвкави строителни материали, които имате наоколо, като меки блокчета за под и хартия, направете място за игра. Възможностите са безкрайни и това ще накара децата ви да работят, да мислят и да се забавляват! Ето още няколко идеи какво можете да направите с картон:

 • ресторант
 • училищно пространство
 • къща за игра
 • самолет, автобус или кола
 • къща за кукли
 • футболен гол
 • кукли

Направи си сам платно за рисуване

Използвайте боя и маркери, за да превърнете само една кутия във всичко, което пожелаете!

Книгите за дейности са чудесен начин да въведете малко спокойствие в помещението все още да държите малките деца ангажирани и заети. Тихите дейности позволяват на децата да обработват и синтезират нова информация. Насърчаването на децата да включват 15 минути тихи дейности е чудесен начин за подхранване на креативността, фокуса и критичното мислене. „Слушайте и научете животните“ е забавна книжка за занимания за 4–6-годишни деца, която включва основна помощ при четене, докато научават за интересни животни. Аудиото за четене на глас помага на децата да следват самостоятелно, а интересните истории, съвпадащите дейности и художествените проекти ги карат да учат.

4 фрази, които никога не бива да казвате на децата си

Кът за четене

Насърчете готовността за ранно четене, като създадете забавен кът за четене, където децата могат да разглеждат книги с картинки и да четат книги сами. Това е чудесно пространство за тях да имат свободата да изследват книгите независимо. Кътовете за четене могат да бъдат постоянни или временни зони във или около дома ви.

Някои прости идеи за създаване на кът за четене са:

 • Изградете крепост с чаршафи под бюро
 • Разпънете палатка в задния двор
 • Използвайте възглавници, за да създадете място за четене в спалнята
 • Превърнете голяма картонена кутия в уютно място за четене
 • Закачете стол-хамак от тавана

Вечер за семейно четене: Определете вечер за семейно четене със забавни лакомства и четене на глас. Историите предоставят възможности на децата да си представят невъзможното и позволяват на творческите им умове да бродят с възможности. Създайте празнично настроение със забавно лакомство като пуканки, сладолед и шоколад!

Някои забавни книги за четене на глас са:

 • Костенурчето Франклин
 • Малка къща в прерията
 • Стюарт Литъл
 • Чарли и шоколадовата фабрика
Последно
Не пропускай