За жените на бара и коктейлите

Знаете ли какво означава думата „баристика“?

Баристиката е дисциплина, която изучава кафето и неговите функции, а лате арт е изкуството да рисуваш върху кафето. Току що научих. че съществува такава наука от Стефан, който срещах в центъра на столицата в едно заведение с надпис ориентирано специално към дамите. Замислих се, какво прави Стефан на място забранено за мъже, без да се сетя, че където има хубави жени, се навъртат и мъже, а той ги забавлява и им прави коктейли. Такъв коктейл от думи може да приготви, че действа по-омайващо от най-силния алкохол.

Стефан Христосков работи като барман и непрекъснато се усъвършенства в областта на баристиката и миксологията. Използвах момента да поискам една бърза и лесна рецепта за коктейл, като за жени, които не обичат да стоят много в кухнята. Стефан предложи да почерпи фенките на сайта ни със здравословно смути и да разкаже за жените на бара и коктейлите.

Снимка: Стефан Христосков (личен архив)

Спомняш ли си първия работен ден?

Да много често се връщам назад във времето, мислейки си за точно този момент и как той придаде смисъл на живота ми. Беше в Пазарджик в един летен бар. След като завърших училище трябваше да си намеря нещо само за лятото. По една обява за бармани им трябваше някой без опит и така се озовах зад бара. Показаха ми как да правя кафе, как да затоплям мляко, имаше коктейли, но те рядко се поръчваха. Имаше едно листче с рецепти, където пишеше как се правят, но със скромният ми опит тогава, напрaвех ли един – два коктeйла, бара беше като след бoмбардировки.

Кое според теб е най-хубавото на барманската професия?

Това е всестранно развита професия, чрез нея постоянно се контактува с много, различни хора, с различни професии, разбирания, интереси, проблеми, случки и т.н. По този начин обогатяваме общата си култура, завързват се нови запознанства и контакти. Всеки отива на бар да се забавлява, да разпусне след работа или в почивният ден, това е барманската професия да можеш да осигуриш максимално добри преживявания на гостите си, и да се превърнеш в героят на вечерта. Точно това е най-хубавото на тази професия чрез шоуто и напитките, които правиш, да накараш хората да се върнат отново и отново.

Снимка: Стефан Христосков (личен архив)


Любимият коктейл или перфектен микс?

С времето и годините съм се убедил, че за да можеш да вървиш напред и да се развиваш трябва това което правиш да ти доставя удоволствие. Само така можеш да мечтаеш да достигнеш върхове в професията си. Преди време един клиент ме попита кой наистина е коктейлът, който най-много ми допада. Отговорих му, че е всеки един, който е доставил 100% удоволствие. И все пак трудно бих отказал на един добре сглобен Олд Фешън.


Има ли разделение на коктейлите според съставките, пола или сезона?

Да има разлика. На първо място дали коктейла ще бъде безалкохолен или алкохолен, топъл или студен, сладък, солен кисел или тръпчив. В един добър бар има много и различни напитки много е важно каква ще е основата на коктейла ако е алкохолен- може да е коктейл с водка или ром, джин, уиски, коняк, вино. Това е най- важната съставка около нея и вкусът и се гради коктейла по нататък. След това барманът трябва да прецени кои ще са останалите съставки, как те ще се съчетаят в напитката, за да може крайният продукт да бъде уникален и да се харесва от гостите на бара. Ако е безалкохолен дали ще е млечен – шейк, смути или плодов – цитронада итн. По лично мое мнение миксологията в последните години се развива с доста бързи темпове, затова може да се каже, че коктейлите не са толкова зависими от пола или сезона колкото от вкусовите си характеристики. Независимо, че основна съставка в голяма част от коктейлите е леда, те все пак трябва да носят наслада и настроение на хората, мисля че трудно бихме поставили рамка на това.

Разбрах, че си участвал в доста състезания, конкурси за бармани, какво представляват те? Награди.

Това е начина да си сверяваш часовника, да проследиш до какво ниво на развитие си достигнал. В нашата страна има прекалено малко такива прояви, но съм се стремял да не пропускам нито една от тях. Постоянно се записвам на обучения или някои курсове свързани с професията ми. Напоследък заедно с коктейлите се занимавам и с „Баристика“ изучавам кафето и неговите функции, както и изкуството на „латте арт“. В момента проучвам възможност за изучаване на изкуството „карвинг“ това са всички онези издялани и изографисани плодове и зеленчуци, които доставят удоволствие за очите ни. Колкото до наградите, може би най- ярката е от 2013 г. Тогава участвах в едно състезание, организирано от уиски Бушмилс, като наградата ми беше пътуване до дестилерията – място, където наистина си заслужава да отидеш. Научих много за уискито като този момент наистина ме накара да продължа да се развивам и да уча.

Рискована професия ли е да си барман, виждала съм бармани, които си играят с чаши, бутилки и огън?

Наистина трябва да се внимава, но рискова по-скоро не. Всички тези превъртания и жонглиране с предметите се нарича флеър. Зад бара се използва само и единствено работен флеър, който е съвкупност от много добре оттренирани движения, които да са безопасни за гостите. Те трябва да носят атракция, привличане на погледа и ефекта „уау“, затова тази дисциплина трябва много добре да се тренира от бармана. Колкото до огъня това вече е черешката на атракциите, адреналина наистина се покачва неимоверно много и както са казали мъдреците всичко което не може да се опише си заслужава да се види.

Има ли нещо общо между жените и коктейлите?

Определено има привличане между тях. Нека си представим една събота вечер – имаме луксозен бар, една дама в стилна червена рокля, с красиви кестеняви къдрици и лек грим, който допълнително придава чар, подчертавайки красивите и кафяви очи. В този момент на бара в кристална чаша се сервира един луксозен коктейл с бледо розов цвят, аромат на малинова водка, вкус на препечени макарони и карамел и послевкус на боровинки. За украса имаме ветрило от карамелизирани ябълки и стрък розмарин. Погледнете как само си подхождат и как с един добра напитка се допълва картината.

Ще споделиш ли бърза и лесна рецепта за напитка, като за жени, които не обичат да стоят много в кухнята?

Разбира се искам да ви предложа едно здравословно смути. Нарязвате една ябълка, един банан, изтисква се сока от 2 портокала, добавя се по 1 чаена лъжица мед и перуанска мака на прах -(Южноамериканците използват корена мака за увеличаване на енергията, за облекчаване на физическата и психическата умора, за обогатяване на храната). Маката може да се намери във всеки магазин за здравословни храни. Всичките продукти се разбиват на блендер или чопър и така за 5-10 минути получаваме уникален на вкус здравословен коктейл.

Последно
Не пропускай