Вкусотии с авокадо

Авокадото е един екзотичен плод с леко сладък вкус. Този плод е много богат източник на желязо, цинк, калий, магнезий и куп витамини.

Трябва да знаете, че авокадото винаги се приготя в суров вид, защото ако се подложи на термична обработка, ще загуби хранителните си вещества и качества. Ако искате да подготвите ястия с авокадо трябва да намерите ръчен пасатор или само да го нарежете на парченца и да направите пюре.

В зависимост от това за какво ще използвате гъстата смес (закуска, предястие, допълнение към основното ястие или за екзотичен десерт), ви предлагаме три различни рецепти с авокадо.

Авокадото е идеално както за плодова, така и за зеленчукова салата, защото от една страна ненатрапчивия му вкус придава уникалност на всяко ястие, а от друга страна много лесно се комбинира с всички продукти. Закуска, предястие, десерт – вкусотии с авокадо.

Рецепти с авокадо

 • Необходими продукти за авокадова закуска:
  – 8 добре сварени яйца
  – 2 броя авокадо
  – лимонов сок
  – маслини
  – малко черен пипер
  – щипка сол

Срежете варените яйца на половина по дължина, така ще получите 16 половинки. Отделете жълтъците от белтъците. Предварително пасирайте 2-та броя авокадо. В купичка сложете авокадото, лимоновия сок, солта, черния пипер и жълтъците от варените яйца. Смесете хубаво всички тези съставки, за да получите гъсто пюре.

Запълнете белтъците с авокадовото смес и декорирайте с кръгчета черна маслина всяка една яйчена половинка.

 • Необходими продукти за авокадово предястие (4 порции):
  – 5 бр. авокадо
  – лимонов сос/ дресинг
  – 500г. морски дарове

Отстранете голямата костилка и изгребете вътрешността на авокадото. Нарежете на парченца няколко авокада и ги пасирайте, така ще получите авокадова смес, която може да замести гарнитурата направена като картофено пюре. Оставате авокадовото пюре да престои половин час да хване хубава зелена коричка преди консумацията. Сложете малко олио на тигана и изпържете морските дарове. Разпределето пюрето на порции. Сложете отгоре морските дарове и залейте с лимоновия сос.

 • Необходими продукти за авокадов  десерт:
  – 2 броя авокадо
  – 2 с.л. захар
  – ядки
  – канела

Пасирайте 2 броя авокадо и добавете най-различни ядки. Тук вече може да импровизирате в зависимост от вашия вкус. Хубаво е ядките да са цели или на едро нарязани парченца. Препоръчителни за авокадовия десерт са цели парченца орехи, лешници или бадеми.  Към пасираното авокадо добавете 2 с.л. захар на прах и малко канела.

Трудно е да устоите на вкусотиите от авокадо, нали?

Последно
Не пропускай