Вечни врагове на панкреаса: 5 продукта, от които тялото веднага получава удар

Проблемите в работата на панкреаса незабавно стават причина за неизправности на цялата храносмилателна система. Това е малък, но много ценен орган, чието здраве трябва да се следи внимателно. Най-малкото като премахнете от диетата си храни, които постоянно го съсипват.

Майонеза

Говорим за майонеза от магазина, чийто състав е пълен със странни добавки. За милиони хора майонезата се превърна в незаменим дресинг за всяка салата. Консумира се, дори осъзнавайки, че сосът е щедър източник на триглицериди и лош холестерол, които постепенно, но сигурно изкарват панкреаса от строя.

Веднага след като субстратите на майонезата попаднат в тялото, панкреасът започва да отделя много ензими, за да ги разгради. Резултатът е претоварване на тялото.

Мнението, че домашната майонеза е много по-здравословна от купената, е погрешно. Единственото му предимство е, че не съдържа вредни примеси, но се състои от голямо количество масло. Няма нищо добро в безконтролната му консумация.

За да поддържате здравето на панкреаса, трябва да изоставите не само майонезата, но и закупените от магазина сосове.

Вижте и: Идеалната закуска за всяка зодия

Вредни храни

Употребата на колбаси, мазни меса и всякакви други преработени месни продукти е друга причина панкреасът да започне да работи в засилен режим.

Диетолозите силно препоръчват да се премахне свинското месо от диетата, като се замени поне с агнешко, телешко или пилешко, а в идеалния случай с риба. В името на здравето на тялото трябва да започнете да ядете варени, печени или задушени протеини.

Захар

Захарта е друг враг на панкреаса. Вредна е не само чистата захар, но и под формата на добавки, така че употребата на сладкиши като шоколад или сладолед също трябва да се намали.

За да не се увеличи рискът от проблеми с тялото, лекарите не съветват да ядете повече от 25 г захар на ден под каквато и да е форма. Контролирането на присъствието му в диетата не е толкова трудно, колкото изглежда. Поне заменете сладкишите със сушени плодове (например, фурми) – това ще е много по-полезно.

Алкохол

Много е изписано за опасностите от алкохола и в списъците с продукти, които вредят на панкреаса, той е на първите позиции. Няма безопасна доза алкохол за панкреаса, няма голяма разлика и във вредата от всеки вид напитка. Ако искате да запазите здравето на панкреаса – изключете напълно алкохола.

Маргарин

Не маргаринът е опасен, а трансмазнините и синтетичните консерванти, добавени в него от производителя. Те влияят зле на целия организъм, а не само на панкреаса.

Не бива да забравяме и присъствието на маргарин в сладкиши и десерти, рядко се досеща, че той се добавя дори към хляба. Невъзможно е да се определи количеството консумиран маргарин, важно е да се изключат от диетата храни, в които той присъства.

Не става въпрос само за продуктите

Всъщност, за да се поддържа здравето на панкреаса, не само чистата диета без трансмазнини, но и воденето на здравословен начин на живот е от голямо значение.

Панкреасът определено няма да ви благодари за преяждане и гладни стачки – трябва да ядете редовно, на малки порции. Лекарите съветват да се откажете и от пушенето.

Последно
Не пропускай