Вашият дом може да е причина за кашлица, главоболие или настинка: Как да изчистите въздуха у дома

Замърсяването на въздуха в дома е фактор, който убива около 3,8 милиона души годишно, алармира СЗО.

Причините за това замърсяване могат да бъдат различни. Ето някои от тях:

Цигарен дим

Дори и да не пушите, ако някой от семейството е пристрастен към цигарите, той е в състояние да отрови въздуха в дома за всички.

Излишна влага

Там, където се натрупва влага, се развиват мухъл и прахови акари, след контакт с които човек може да развие астма или алергии. Излишната влага е вредна не само за здравето, но и за мебелировката, особено за тази, която е изработена от дърво. За регулиране на влагата може да ползвате влагоуловители и влагоабсорбатори.

Газови уреди и печки

При липса на подходяща вентилация веществата, които се образуват в резултат на изгарянето на газа, се разпространяват в цялата къща. А високите нива на въглероден окис в закрити помещения са фатални за здравето. Те причиняват хронична умора, повишена честота на астматични пристъпи и сърдечни заболявания.

Летливи органични съединения

Това са група химични съединения на основата на въглерод. Съдържат се в много продукти – лепило, боя, изделия от дърво, шперплат, ПДЧ, освежители за въздух, козметични и хигиенни продукти, мазут, бензин и др.

Също така летливите органични съединения могат да се отделят по време на готвене, химическо чистене, пушене, по време на използване на неелектрически въздушни нагреватели, копирни машини и др.

Изследванията показват, че нивата на им на закрито са 2-5 пъти по-високи от тези на открито.

Как да подобрим качеството на въздуха в дома си?

Ето няколко съвета:

Използвайте растения, които премахват формалдехида от въздуха.

Има само 17 такива растения, според изследванията на НАСА: финикова палма Robelena, гребенчат хлорофитум, златен епипремнум, шипова лириопа и други. Декорирайте спалнята си и другите стаи в къщата с тях.

Не пушете на закрито

Според последните данни от 1964 г. насам около 2 500 000 непушачи са починали от здравословни проблеми, причинени от пасивно пушене.

Направете дома си зона за непушачи. Не позволявайте на никого да пуши на закрито. Защитете семейството и приятелите си.

Заложете на органични продукти

Подбирайте внимателно храната си. Обърнете внимание на етикета със съставки. Предпочитайте органична храна. Това важи и за почистващите продукти. Те не трябва да съдържат вредни химикали.

Проверете дома си за мухъл

Потърсете професионалист, който може внимателно да провери за мухъл и плесен във вашия дом. За себе си внимателно проверете тавана, тръбите, кранове и други устройства, които най-често са изложени на влага.

Не забравяйте да проветрявате банята след всяко къпане, като оставяте вратата отворена.

Почиствайте дома си редовно

Избърсвайте праха от повърхностите колкото е възможно по-често, не забравяйте да изчистите праха не само под дивана, но и на други труднодостъпни  места.

Последно
Не пропускай