Тиквата – кралицата на есента: Какви здравословни проблеми решава

Тиквата е кралицата на есента. Жълто-оранжевите сортове тиква се конкурират с морковите по съдържание на бета-каротин. Бета-каротинът , превръщайки се във витамин А в тялото, не само поддържа зрението и имунните реакции на правилното ниво, но е и най-добрият естествен антиоксидант, който предпазва тялото от агресивни влияния на околната среда. И най-важното, той потиска процесите на трансформация на клетките в злокачествени, тоест предотвратява рак.

Тиквата е един от шампионите сред зеленчуците по съдържание на желязо. Освен това съдържа много медни и фосфорни соли, които също имат благоприятен ефект върху кръвообразуването. Следователно, ястията с тиква са уникално средство за предотвратяване на желязодефицитна анемия.

Комбинацията от биологично активни вещества, съдържащи се в тиквата, спомага за извеждането на холестерола от организма и подобрява водно-солевия метаболизъм, така че тиквата е отличен помощник за непрекъсната и необременена сърдечна дейност.

Вижте и: Витаминозна бомбa: Сладката тиква

Тиквата е богата и на пектини, които подобряват работата на червата при запек. За да избегнете проблеми с храносмилането, допълнете редовното си меню с гарнитура от печена или варена тиква.

Тиквените семки съдържат цинк и кукурбитацин, които са полезни за всеки мъж и важни за тийнейджърите, тъй като участват в процеса на съзряването на организма. Освен това тиквените семки се считат за отлично антихелминтно средство.

А какви прекрасни каши, гювечи, палачинки, супи, палачинки, кнедли и много други ястия могат да се приготвят от тиква!

Последният аргумент в полза на тиквата е нейният оранжев цвят, приповдигнатите, издълбани тиквени лица предизвикват усмивка. Така че е особено важно през есенно-зимния период да въведем тиквата в нашата здравословна диета.

Последно
Не пропускай