Сухи и напукани пети се оправят за една нощ

Напуканите пети не само изглеждат неестетични, но понякога, поради болка, затрудняват ежедневието. Много хора, които искат да се отърват от проблема, търкат кожата с пемза. За съжаление, това често само влошава състоянието на петите.

И така, какво да направите, за да можете да се насладите на идеално гладки крака?

Оказва се, че на помощ идва популярно лекарство.

Кожата на петите е много по-дебела, отколкото на други части на тялото. Освен това расте по-бързо, което често изисква често ексфолиране. На петите няма мастни жлези и при неправилна грижа кожата започва да кератинизира, става суха, груба и се напуква, като създава болезнени рани.

Ако сте изправени пред такъв проблем, действайте бързо. Домашните средства ще ви помогнат.

Едно от тях включва употребата на ацетилсалицилова киселина или познатият на всички ни аспирин.

Достатъчно е да налеете 100 мл салицилов спирт в затворен съд и да разтворите вътре 2 таблетки аспирин. Когато таблетките се разтворят, разбъркайте сместа, затворете и оставете така за три дни. След това време накиснете памучен тампон в течността, поставете памучния тампон върху петата и завържете крака с бинт или кърпа. Оставете за една нощ – през това време сместа ще омекоти кожата на петите. Този метод обаче не бива да се използва, ако по петите има рани. Затова действайте бързо, веднага щом петите са загрубели.

При сухи и напукани пети лечението със сода за хляб и мляко също ще помогне. Достатъчно е първо да накиснете краката си в леко затоплено мляко, а след това да направите нежен пилинг със сода за хляб. Оставете за 5 минути, изплакнете и подсушете. Накрая нанесете интензивно хидратиращ крем.

Въпреки че най-честата причина за сухи и напукани пети е просто неадекватната грижа и липсата на влага, може да има и други причини. Например, носене на неподходящи обувки, неправилно хранене и някои заболявания. Така че, ако въпреки грижите за краката, проблемът с напуканите пети не изчезва, е добре да се консултирате с лекар.

Последно
Не пропускай