Шест заболявания, които може да причини недоспиването

Сънят е основна почивка за тялото, която поддържа всички телесни функции. Докато спим в тялото ни се извършват милиони други процеси, които помагат на мозъка и другите клетки да се възстановят. Недоспиването пречи на всички тези процеси, а продължителното такова може сериозно да застраши здравето ни.

Опасностите включват развитието на сериозни и животозастрашаващи състояния. Ето шест заболявания, които можем да си навлечем, ако системно не си доспиваме.

Затлъстяване и диабет

Лошият сън отдавна е свързан с диабета, но вече учените са категорични – лошият сън потенциално може да причини затлъстяване и диабет.

Те са анализирали подробно ефекта от недостатъчния сън върху натрупването на мастни киселини, тъй като нивата на тези киселини в кръвта влияят върху скоростта на метаболизма и способността на инсулина да регулира нивата на кръвната захар.

Установено е, че  тези от нас, които спят 4 часа в продължение на три нощи, имат високи нива на мастни киселини в кръвта между 4 и 9 сутринта, което е с 15-30% повече от тези, които спят 8,5 часа всяка нощ.

Освен това повишените нива на мастни киселини допълнително повишават инсулиновата резистентност, което води до преддиабетни състояния.

Не пропускайте: Как да се борим с безсънието

Болест на Алцхаймер

Липсата на сън може да доведе до болестта на Алцхаймер и да ускори нейното прогресиране, според проучване от 2013 г. на изследователи от университета Джон Хопкинс.

Проучването се основава на предишни изследвания, според които сънят е необходим на мозъка, за да елиминира „мозъчните отпадъци“, които, натрупвайки се, могат да доведат до деменция.

Сърдечно -съдови заболявания

Лошият сън е свързан със сърдечно-съдовите заболявания. При хората, които се оплакват от нарушения на съня, има 2,6 пъти по-висок риск от миокардно разстройство, което е сърдечен удар, възникващ при смърт на сърдечния мускул. Рискът от инсулт също е повишен – от 1,5 до 4 пъти.

Рак на простатата

Списанието Epidemiology of Cancer, Biomarkers and Prevention публикува проучване, което разкрива увеличение на честотата и тежестта на рака на простатата при пациенти с проблеми със съня.

Също така, хората с проблеми със съня са изложени на повишен риск от напреднали стадии на рак на простатата. Това се дължи на мелатонин, хормон, който регулира съня, който, когато е на високи нива, потиска туморния растеж.

Язвен колит

Язвеният колит е възпалително заболяване на червата, характеризиращо се с язви в лигавицата на храносмилателния тракт. То може да възникне в резултат от недоспиване, подобно на болестта на Крон.

Необходимо е достатъчно количество сън за борба с възпалителните реакции в храносмилателната система, които често са причинени от тези две заболявания, категорични са учени от болница в Масачузетс. Изследванията също така показват, че повече от 9 часа сън също повишават тези рискове.

Суицидни мисли

Според проучване от 2014 г. съществува пряка връзка между увеличаването на самоубийствата при възрастни и лошия сън. Установено е, че хроничното недоспиване увеличава риска от самоубийство с 1,4 пъти. Най-уязвими са мъжете на възраст 85 и повече години.

Последно
Не пропускай