Съчетание на цветове за мебели

Опрeделете стила и настроението, които искате да създадете в дома си, а също и функционалността, която търсите от мебелите си. Но не пренебрегвайте значението на цвета, защото той има силно влияние върху общото впечатление и атмосферата в стаята. Съчетанието на цветовете за мебели може да добави хармония и баланс във вашето пространство.

Когато започнете да планирате цветовете на мебелите си, е важно да вземете предвид основните цветови схеми. Има няколко основни типа цветови съчетания: монохромни, комбинирани, аналогови и контрастни.

Монохромни цветове в стаята

Монохромният цветови състав се базира на един цвят и включва различни нюанси и тоновете му. Това съчетание създава хармоничен и релаксиращ ефект.

Например, ако изберете мебели в различни нюанси на синьото, можете да постигнете свеж и спокоен външен вид в стаята.

Комбиниране на цветовете

Комбинираните цветови съчетания включват два или повече цвята, които са естествено подходящи един за друг. Тази схема обикновено спомага за подчертаване на определени характеристики на мебелите, като например оформление или материал.

Аналогични цветове

Аналоговите цветови съчетания се състоят от цветове, които са разположени един до друг върху цветовата окръжност. Това е добро решение, ако искате да добавите допълнителни интерес и жизненост във вашите мебели.

Например можете да комбинирате оранжево и червено или зелено и синьо.

Контрастиращи цветове

Най-известните и привлекателни са контрастните цветови съчетания. Тук цветовете, които се използват, се намират в противоположни части от цветовата окръжност, като черно и бяло или жълто и лилаво. Това съчетание ще внесе изразителност и драматичност в стаята.

Освен самите мебели, не пренебрегвайте и други елементи като настилки, завеси, таван и аксесоари. Играта с цветовете може да създаде свежа нотка или да позволи фокус върху определени детайли в интериора.

Последно
Не пропускай