Защо един и същ цвят изглежда различно в различни стаи

Често се случва цвета на мебелите или декорацията, избрани в магазина, да изглежда съвсем различно у дома. Това се случва преди всичко, защото осветлението в частни къщи и апартаменти е много различно от яркото осветление на магазините.

Освен интензивността, цветът на всякакви предмети в стаята се влияе и от вида на светлината – естествена или изкуствена.

Друга характеристика, поради която цветът може да се промени визуално, е външният вид на повърхността (мат / гланц). Най-важният фактор, определящ как ще се възприема този или онзи нюанс в интериора, са цветовете около него.

Сиво и бежово

Предмети със спокоен сив цвят в интериора на апартаментите се използват доста често. Когато избирате такива мебели или декорации, трябва да запомните концепцията за студени и топли нюанси. Само по себе си сивото се счита за неутрално. Въпреки това, може да изглежда различно, когато се комбинира с други цветове. Например, на фона на жълт тапет, сивият цвят ще стане визуално топъл. На фона на синьото ще се възприема като студен.

Същото важи и за бежовото. Този нюанс е смес от сиво и кафяво. До топлите цветове ще изглежда топъл, а до студените – студен.

Дизайнерите препоръчват прилагането на същия принцип към други неутрални цветове. Топлите или студените нюанси също могат да имат черно-бели цветове.

Синьо, зелено и сиво

Комбинацията от сиво, синьо и зелено се счита за много модерна. Много красиво изглеждат по-светли или по-ярки цветове от тази група, както и по-малко наситени и по-тъмни. Също така наскоро на мода дойде смес от тези три цвята – нюанс, който стилистите наричат ​​морска сол. Този сиво-синьо-зелен цвят може да изглежда различно в сравнение с други нюанси. Например, близо до метал ще изглежда по-сив, а до зелени растения – по-зелен.

Лилаво

Лилавият цвят в интериора на стаите изглежда много богат и солиден. Когато купувате такива мебели или облицовки, трябва да имате предвид, че до бял или златист цвят лилавото изглежда по-розово. В комбинация със синьо изглежда виолетово.

Зелен нюанс градински чай

Нюансът градински чай в различни интериори може визуално да промени нюансите си от мента до почти изумрудено. Този цвят може както да охлади стая, например в комбинация с тюркоазено синьо, така и да я затопли до светло оранжево.

Нюанс Тера Роза

Модерният нюанс Terra Rosa е комбинация от прашно розово, теракота и светло кафяво. Нюансът се счита за неутрален и може да изглежда различно в съседство със студени и топли цветове. Освен това, на бял фон, той става необичайно ярък. Неутралното сиво или тен го правят по-малко крещящ и забележим.

Влиянието на светлината: причини, поради които цветоусещането може да се промени

Влиянието на светлината върху възприемането на цвета се нарича научно метамеризъм. Ефектът на метамеризма е бил наблюдаван някога, вероятно от всички хора. Например, обувате два черни чорапа на LED осветление, но на улицата изведнъж установявате, че единият от тях е тъмно син.

При естествена светлина цветът на мебелите и декорацията в стаята се влияе както от разположението на прозорците в стаята, така и от ъгъла на падане на самите слънчеви лъчи. Например, ако прозорците гледат на север, стаята ще бъде осветена с по-мека светлина. В резултат на това цветовете ще придобият по-студени и ясни нюанси.

Осветлението от юг ще доведе до по-топли, по-светли цветове. Западната светлина вечер може да подчертае оранжевия компонент в нюанси, докато източната светлина ще придаде на помещението зелено – жълт нюанс.

Що се отнася до изкуственото осветление, жълтото прави цветовете в стаята по-топли. Студеното синьо също им придава по-студен нюанс.

Ето защо, когато избирате мебели и декорации, си струва първо да обмислите от коя страна слънчевата светлина пада в стаята. Осветителните тела и другите цветове, използвани в гамата на стаите, също имат значение.

Последно
Не пропускай