Релфито вместо да запази любовта, вреди на връзката

Може би не сте от хората, обичащи селфитата и определено не сте самовлюбени, но със сигурност поне веднъж сте фокусирали камерата на телефона към вас за такава снимка. След като и сериозните политици започнаха да качват селфита, а медиите да ги разпространяват като новини, появи се нещо още по-дразнещо от самоснимането.

Новият вид снимки наречени релфита, се опитват да изместят селфитата.

Наименованието релфи идва от връзка (relationship) и selfie и представлява „самоснимка” с любимия човек. Социолозите от Хардвард направили фалшиви профили на влюбени двойки и помоли ли доброволци да дадат оценката си за тях. Била им възложена и задачата да кажат коя снимка им харесва най-много и коя от всички им е най-неприятна. Като най-приятни са определили снимките на хората, които не споделят нищо от личния живот във виртуалното пространство. Снимките с вюбените двойки получили най-ниската оценка.

Резултатите от проучването показват, че честото постване на романтични снимки и изкуственото демонстриране на чувства най-много дразнят интернет потребителите. Релфи снимките водят до негативни емоции при 90% от интернет потребителите и честото им качване може да доведе до загуба на приятели.

Сега е време хората, които непрекъснато постват снимки с любимя човек да се замислят дали социалните мрежи са мястото за споделяне на чувствата си и дали не го правят, защото се нуждаят от внимание и възхищение. С постоянното публикуване на релфи снимки във фейсбук, превърщате любвните моменти в клише и лишавате връзката от спомени, което може да съсипе отношенията ви. Създаването на релфита има ефект на бумеранга, вместо да запазите любовта ще навредите на връзката си

Последно
Не пропускай