Очарователният Одрин

Одрин е само на 3 километра от Гърция и на 17 километра от българската граница. Въпреки че е една от трите столици на Османската империя, той е по-малко популярен за туристите от Истанбул и Бурса, другите две исторически столици. Това, според нас,  е голяма несправедливост спрямо града, тъй като той има голям потенциал за туризъм, а очарованието на Одрин  е невероятно.

Една тридневна обиколка под мотото „Опознай Одрин“ може да бъде истинско проучване на скритите забележителности на града.

Малко история…

Смята се, че град Одрин е основан от траките още преди нашата ера. По-късно през 124 г., по време на пътуванията си в римските балкански провинции, градът е бил посетен от император Адриан. Той заповяда да бъде възстановен града и дава името си на него. До XI век Адрианопол е бил център на едноименната архиепископия на Константинополската патриаршия.

В началото на XIV век (1362 г.) османските турци превземат града и го превръщат в столица на младата империя (Бурса е първата столица на Османската държава). След като получава името Одрин, градът се превръща в европейската столица на Османската държава и остава такъв почти през целия век, докато Константинопол не е провъзгласен за новата столица(1453 г.).

Забележителности в Одрин

Селимийе джамия

Одрин най-вече е известен с джамията Селим или Селимийе джамия.

забележителности в Одрин Селим джамияКвадратна джамия има един-единствен голям купол, по-голям от този на Св. София в Истанбул и четири тънки минарета, реално тя доминира в хоризонта на града. Построена от Синан, най-известният от османските архитекти през XVI век. И задължително трябва да се види тази религиозна забележителност.

Интересно!

Джамията е била с 1000 прозореца, но единият от тях е зазидан, днес е само с 999 прозореца. Тя е с  най-високите минарета в Турция – цели 70,9 метра. Джамията Селим е най-голямата от всички османски архитектурни джамии. Одрин се идентифицира с този великолепен комплекс.

забележителности в Одрин Селимие джамияМестните власти се оплакват, че повечето туристи, които посещават града, ограничават посещенията си само до Селим джамия, без да посетят нищо друго.

Музеят на здравето

Но градът има и други паметници от времето на османското величие, като например болничният комплекс на Султан Байезид II Кюлие, наричан още Музей на здравето. Това е вторият най-посещаван исторически обект в Одрин, след джамията Селим.
Открит е през 1488 г. от Султан Байезид II Кюлие, който е лекувал тук пациентите, а до болницата е имало медицинско училище. Болницата и училището формират един от най-важните медицински центрове в Близкия изток. Както сочи ЮНЕСКО, комплексът „илюстрира значителния крайъгълен камък по пътя към модерната болница …А акустиката на сградата подкрепя лечението на болните с музика и звука на водата. “

Синагогата

Мултикултурализмът също се възражда в града, който е част от това османско наследство. В града има и синагога. Това несъмнено е безценен актив за туризма на града, тъй като не е трудно да си представим, че евреите от целия свят правят обиколки, които започват от Истанбул, продължават в Одрин и завършват в Солун, следвайки следите на предците си в тези три града.

Българските църкви

Освен синагогата в града има и две български църкви. За съжаление гърците и българите, живеещи в граничните райони, идват в Одрин с търговски цели и нямат голям интерес към това, което градът има като туристически забележителности.

Одрин предлага едни от най-добрите исторически паметници, разкриващи османското наследство. Очевидно е и, че Одрин е много по-евтин от Истанбул, което представлява отличен избор за пътуване през уикенда за тези, които живеят в Истанбул, на 2,5 часа път с кола от европейската част на града.

Мултикултурният град на мощите на османската епоха, Одрин, който е бил столица на Османската империя в продължение на 92 години, е чудесно място за любителите на старинната архитектура. Посетителите тук могат да се разхождат дълго край реките, покрити с исторически каменни мостове, наслаждавайки се на вкусна храна и напитки в спокойна атмосфера.

Повече за забележителностите в Одрин в портала, посветен на града Odrin.info.

Последно
Не пропускай