Пижама или нищо: В какво е по-добре да спим

Светът на жените е разделен на две - такива, които обичат да спят по пижами и такива, които обичат да спят без нищо. Какво е по-правилно?

Спалнята и леглото са местата, които най-много се свързват с почивка и релакс, блаженство, удоволствие и сън. И разбира се, всеки избира как да бъде и в какво да спи: в копринена, памучна пижама, по бельо или дори гол. Учените, обаче, имат собствено мнение по този въпрос.

С пижама или без пижама да спим?

Сомнолозите – експерти, занимаващи се с диагностика и последваща терапия на нарушения на съня, твърдят, че спането без дрехи е много по-полезно, особено за жените!

Всичко е свързано с елементарните биохимични процеси на нашето тяло. За бързо заспиване и комфортен сън е необходимо да се поддържа температура от 18-20 градуса по Целзий в стаята. Вярно е, че всеки има своите предпочитания, но учените настояват за точно такава температура и твърдят, че едно топло одеяло може да компенсира липсата на топлина. При този сценарий излиза, че сънят без дрехи е по-удобен. Защото, обличайки пижама, телесната ни температура ще се повиши в средата на нощта, ще ни стане горещо, ще се изпотим и ще започнем да се отвиваме. А всички знаем какво става след това – настинката ни е в кърпа вързана. А и ще се обръщаме неспокойно цяла нощ!

Втората причина, поради която е по-добре да се спи без дрехи, е работата на хормоните. Когато се сгорещим в съня си, се отделя специален хормон, който е отговорен за повишаване на апетита и намаляване на скоростта на метаболизма. Оттук и наднорменото тегло! А ако спите без дрехи, метаболизмът се засилва и съответно това допринася за загуба на килограми.

Третата причина, поради която жените е по-добре да спят голи, е производството на мелатонин. Този хормон е отговорен за процеса на стареене. А самото спане на голо тяло забавя този процес и позволява на кожата да диша. Този факт се отразява изключително благоприятно на женските интимни органи, които са лишени от такава възможност поради носенето на тясно бельо, ежедневни хигиенни продукти и други фактори.

„Голият сън“ също така отделя хормона на щастието окситоцин! Тук думите са излишни – ако искате да сте малко по-щастливи – спете без дрехи.

Важен фактор за здравия сън е това, което ядем преди лягане. Не всички храни се усвояват най-добре през нощта.

За спането по пижама

Разбира се, пижамите са удобни за спане и за мнозина спането голи е равно на дискомфорт. Ако психологически ви е трудно да спите без дрехи и чувствате някаква сигурност, когато сте в пижама, разбира се, трябва да се съобразите с това.

Но поне се опитайте да не пренебрегвате следните правила:

  1. Изберете удобни модели пижами и нощници, без декорации, бродерии, джобове и твърде широки.

2 . Изберете спално облекло, изработено от естествени и приятни за тялото материи. Защото основната задача на съня е възстановяването и обновяването на тялото.

  1. Сменяйте пижамата си на всеки 2-3 дни, за да нямат време бактериите да се размножават по нея.

В какво абсолютно не трябва да се спи?

Абсолютно противопоказно е да си лягате в дрехите, в които сте били облечени цял ден или част от деня. Обикновено прекарваме по-голямата част от времето си в тези дрехи докато чистим, готвим или се търкаляме пред телевизора…

Такива дрехи за сън са вредни за човешкото здраве! През деня върху него са се натрупали милион бактерии и микроорганизми, които може да не се отразят благоприятно на тялото ни. Факт е, че по време на сън се потим, тялото отделя малко количество течност през кожата, тя се абсорбира в дрехите и обратно, дрехите внасят бактерии в отворените пори. Най-малкото на сутринта ви очаква неприятна миризма, а може и да си докарате проблеми с кожата и здравето като цяло.

Ето защо, дори и да сте от тези, които предпочитат да спят по пижами, все пак трябва да ги сменяте на всеки 2-3 дни, а спалното бельо на всеки 5-6 дни!

Последно
Не пропускай