Печена юфка със сирене

Спомняте ли си аромата и вкуса на топло приготвената юфка?

Не се забравя този спомен от детството, когато ни събуждаше гласа на баба и мама, че на масата ни чака печена юфка със сирене. До преди години всяка домакиня точеше кори в двора и правеше домашна юфка. Докато днес вече във всеки хранителен магазин на рафтовете между тестените изделия може да намерите пакет, на който да пише „Домашна юфка“.

Домашната кухня и традиционните ястия отново са на мода. Начинът на приготвяне на тестото, разточването и изсушаването на корите отнема един цял ден. Но за сметка но това всички ястия, които се правят с домашна юфка стават много бързо и лесно като макаронените изделия. Ето как да направите печена юфка със сирене.

Необходими продукти за юфка със сирене

  • 500 г.  юфка
  • 1 л. вода
  • 200 г. сирене
  • 4 с. л. олио
  • 2 с. л. сол

Внимание: Ако нямате домашна юфка, може да купите един пакет печена юфка съдържаща мляко и яйца. Корите трябва да бъдат натрошени на малки парченца.

Начин на приготвяне на юфка със сирене

  • Слагате юфката в предварително загряна фурна на 280 градуса. Корите юфка трябва да се запекат, докато придобият лек кафяв загар. Запичате юфката без масло. След 7-8 минутки изваждате юфката от фурната. В същото време слагате на котлона тенджера с един литър вода и 2 супени лъжици сол да заври. Така запечената юфка поставете в тавичка, на която дъното и стените са намазана с олио или краве масло. След това залейте запечената юфка с врялата вода. Добавете предварително натрошеното сирене и 4 супени лъжици олио и разбъркайте юфката. Корите юфка ще омекнат, когато попият водата, а сиренето ще се разтопи хубаво. Печете 20 минути в умерена фурна.

По желание всяка порция юфка може да се гарнира с една лъжица домашно сладко от ягоди. Препоръчително е да се сервира гореща в порциите. Освен за закуска, това ястие е подходящо и за вечеря или леко основно блюдо.

Добър апетит!

Снимка: Ladybook.bg

Последно
Не пропускай