Малка страна с голямо сърце

Охрид, Струга и Скопие са три македонски града с прелестна природа, вековна история и ново строителство, които ежедневно привличат туристите. Охридското езеро, стружките вечери на поезията и проектът Скопие 2014 превърнаха Македония в най-атрактивната туристическа дестинация на Балканския полуостров. Според британския вестник „Гардиън“, Македония е между 40-те страни в света, които всеки трябва да посети.

Охрид

От 1979 г. Охрид е обявен за световно културно и природно наследство, което защитено от ЮНЕСКО. Днес Охрид представлява културен, духовен и туристически център на Балканите, който се посещава целогодишно от милиони туристи. Охрид с гордост носи епитета европейския Йерусалим. Живописният бряг на Охридското езеро е осеян с църковни храмове, музеи и хотелски обекти. Езерото е на седмо място по дълбочина в Европа и на второ място по прозрачност на водата. Над Охридското езеро се издига планината Галичица, а зад нея се простира Преспанското eзеро.

Билянините извори, са мястото от където извира Охридското eзеро. Няма как да отидете в Македония, а да не ви разкажат приказката за Биляна, която „бели платно на Охридското езеро“. Самуиловата крепост е защитен знак на прекрасния Охрид.

Струга

На другия край на Охридското езеро се намира Струга. Това е един град, който посреща посетителите с богатото си историческо наследство и ги изпраща с думите „Като Струга няма друга“. Това е родното огнище на братя Миладинови.

В Струга ще видите как от бистрото Охридско езеро водата поставя началото на река Черни Дрим и как на дървено мостче старите рибари учат малките деца да ловят риба.
Струга ще ви плени със старите каменни улички с малки дюканчета с широко отворени порти и кепенци за туристите. А вечерта уличните лампи се оглеждат във водите на Черни Дрим като в огледало.

Не пропускай: Очарователният Одрин

В началото на август се организират Стружките вечери на поезията. Мостът на Черни Дрим повече от 50 години събира съвременните македонски писатели и чуждестранни автори и ги кара да не спират да творят. Дори и да не сте автор или поет, тази прелестна природа ще разкрие и  най-скритите благородни мисли в човешката душа.

Скопие

Скопие е най-големият град в Македония. Река Вардар разделя македонската столица на две части. От едната страна се намират старите крепостни стени (Твърдината Кале), а другата част е обгърната с нови паметници на герои от различни епохи.

В центъра на площада е изградена 24 метрова статуя на Александър Македонски, качен на своя кон Буцефал и заобиколен от внушителен фонтан.

Ако отидете в Скопие задължително трябва да посетите паметникът, посветен на жертвите на Холокоста и Къщата-музей на Майка Тереза.

Часовниковата кула в Скопие свидетелства, че времето не спира и нищо не може да покори борбения дух на македонците. Оказа се, че проекта Скопие 2014 е успешна стратегия за привличане на по-голям брой туристи. Над Скопие се издига Водно, няма как да не забележите тази висока планина със самото влизане в Скопие, защото от далече се вижда поставения кръст на върха. Преди да се качите на Водно може да се разходите по малките кози пътечки около каньона Матка.

Във всяко едно заведение се предлагат македонските специалитети: боб на фурна (тавче-гравче), кебапчета и плескавица на скара или охридска пъстърва.

Това не е всичко, има и други градове, които чакат туристите, за да покажат своята красота и да разкажат своята историческа приказка.

Последно
Не пропускай