Коя стайна температура е най-оптимална и какви са последиците за здравето при отклонения от нея

Липсата на оптимална температура у дома предразполага към инфекции на дихателните пътища, алергии, може да изсуши кожата и да намали концентрацията. Проверете при каква температура в стаите ще се чувствате комфортно и ще избегнете неприятни здравословни неразположения

Стайна температура – какво е това?

Стайната температура е температурният диапазон в жилищните помещения, който осигурява комфорт на живот на човек, облечен в сезонни дрехи. Речниците определят стайната температура като „средната температура, която обикновено се среща в жилищните помещения“. От научна или индустриална гледна точка стайната температура може да варира в различни диапазони, според специфичните нужди.

Стайната температура обикновено  е  15-25 ° C. От влажността на въздуха зависи и температурата, при която се чувстваме най-комфортно в стаите. Сухият въздух, съчетан със стайна температура от върха на скалата (около 23-25 ​​​​° C ), обикновено ни кара да се чувстваме летаргични и по-склонни към респираторни заболявания.

Каква е оптималната температура в къщата?

Оптималната температура зависи от много фактори – сезон, възраст, начин на живот, култура, регион на света. В нашия климат по-добре понасяме по-високите температури през лятото, а през зимата 18-21 ° C се счита за оптимална температура в къщата .

Температурите в по-високите граници са по-подходящи за жени, деца и възрастни хора. От друга страна активните хора – спортуващи, работещи физически, се чувстват по-добре в по-хладни помещения.

Оптималната температура в къщата варира и според предназначението на стаят. Препоръчителните температурни диапазони са:

  • Спалня : 17-19 ° C
  • Кухня : 16-19 ° C
  • Баня : 22-24 ° C
  • Хол: 20-22 ° C
  • Детска стая : 20-22 ° C
  • Килер : 12-15 ° C

Как температурата у дома влияе на вашето здраве?

Здравето ни страда както от твърде високите, така и от твърде ниските вътрешни температури – особено ако те са придружени от ниска влажност на въздуха (трябва да бъде 40-60%). Според Световната здравна организация температурата у дома следва да е от порядъка на 18-24°C  – тогава не влияе неблагоприятно на здравето, при подходящо облекло и влажност на въздуха.

Твърде високата температура в дома  води до изсушаване на дихателната лигавица, което отслабва естествените механизми за отстраняване на вируси и бактерии от носа и гърлото. В резултат на това се простудяваме по-често. Може да страдаме по-често и от алергии.

 

Ако апартаментите са претоплени, способността за концентрация на вниманието и аналитичното мислене също се влошава, чувството на раздразнение се увеличава. По-често можем да изпитваме главоболие, понижаване на кръвното налягане, умора и слабост. Престоят на твърде висока температура за дълго време може да дехидратира тялото и да причини сърдечни проблеми.

От друга страна твърде ниската температура у дома ще намали имунитета на дихателните пътища, може да допринесе за респираторни заболявания, включително влошаване на симптомите на алергия, както и да повлияе неблагоприятно на кръвоносната система. Особено за бебета и по-големи деца и възрастни хора ниските температури са много неблагоприятни.

Последно
Не пропускай