Кога усещането за „Дежа вю“ говори за здравословни проблеми

Вероятно всеки поне веднъж в живота си е изпитал мистериозния ефект на „Дежа вю“ . Сякаш точно същата ситуация вече се е случила в миналото, чували сте точно тези думи или сте видели тази картина, но е невъзможно да си спомните истинското събитие.

„Дежа вю“ е особено състояние на психиката, свързано с възприемането на нова ситуация като вече случила се в миналото. Терминът е използван за първи път от психолога Емил Боарак в книгата му „Психологията на бъдещето“ през 1876 г. Все още обаче няма ясно обяснение защо възниква този ефект.

Почти всеки е изпитвал това чувство с красиво френско име поне веднъж в живота си – според някои доклади, до 96% от здравите хора.

Популярни хипотези за „Дежа вю“

Според психолозите, в продължение на век и половина, са изведени 5 популярни хипотези за причините за такова нарушение на възприемането на реалността.

Генна памет

Това, което нашите предци някога са преживели, къде са ходили и какво са правили, се съхранява в паметта на ДНК. Следователно при подобни обстоятелства в мозъка и съзнанието се раждат аналогии с познат вече опитен опит.

Колективното несъзнавано, според Карл Юнг. Тук редица учени и философи разчитат на регресията, паметта за минали животи и прераждането. Твърди се, че душата, която преди това е живяла в друго тяло, си спомня някои от събитията и позволява на сегашното си въплъщение да разбере за това чрез ефектите на „Дежа вю“.

Когато мечтите се „сбъдват“, според Зигмунд Фройд

Известният основател на психоанализата обяснява „Дежа вю“ като явление, което се случва на човек насън – там той живее в различни ситуации, някои от които остават в паметта му. Когато в действителност нещо подобно се случи с човек, той, разбира се, има чувството, че „вече е видяно“.

Грешка в паметта

Човек има краткосрочна (оперативна) памет и дългосрочна. Когато част от информацията, подобна на тази, която е „влязла” в дългосрочната памет – „в подсъзнанието”, възникне в текущия момент, тогава се появява познатият ефект „Дежа вю“.

Нарушаване на процесите на паметта, възприятието

По време на експериментите се оказа, че в проявата на „Дежа вю“ при здрави хора и проявата на неврологични разстройства при пациенти на невролози, има идентичен механизъм, който включва четири съставни части на мозъка. От това се стигна до заключението, че „Дежа вю“ е вид специално неврологично разстройство, което очевидно не влияе на качеството на живот и не представлява опасност както за самия човек, така и за околните.

Виновник ли е стреса за„Дежа вю“?

Ако „Дежа вю“ се е случило няколко пъти през живота ви, не бива да се притеснявате. Това може да се случи при доста здрави хора, когато функционалното състояние на мозъка се промени – например на фона на нарушения на съня, стресови ситуации, преумора. И тогава просто трябва да дадете на тялото си малко повече почивка, за да подобрите съня.

„Дежа вю“ при инфекциозни заболявания и треска

Също така, „Дежа вю“  понякога се появява при различни инфекциозни заболявания, придружени с треска.

Понякога обаче този необичаен ефект може да показва много по-сериозен здравословен проблем. В този случай той често преследва човек – това се случва няколко пъти в рамките на седмица и дори един ден. И, разбира се, допълнителната почивка тук е незаменима.

Преди всичко, повтарящото се „Дежа вю“ може да показва темпорална епилепсия. В този случай, като правило, през цялото време се появява една и съща „картина“ или ситуация. Може да се комбинира с гърчове и други симптоми на епилепсия.

„Дежа вю“ се среща и при мозъчни тумори

По-често в темпоралния лоб. Ето защо, ако забележите, че „вече видяно“ се повтаря отново и отново, определено трябва да се свържете с невролог и да се подложите на допълнителни изследвания, включително ЯМР на мозъка и електроенцефалограма, съветват лекарите.

Последно
Не пропускай