Кардиолог обясни кое кафе е полезно за сърцето и кръвоносните съдове

Много от нас са сигурни, че ако човек има някакъв проблем със сърдечно-съдовата система, тогава трябва да ограничи кафето или напълно да го изключи от менюто. При някои хора след чаша от тази напитка сърдечният ритъм може да се зачести, както и да се появят други неприятни усещания. И това само потвърждава тази теория.

Кафето повишава малко кръвното налягане. Ето защо толкова много обичаме тази напитка, особено пациентите с хипотония. Сутрин можем да си позволим леко да повишим налягането, това дори ще ни добави енергичност и активност, казват кардиолозите.

Преди време лекарите са вярвали, че на пациентите със сърдечни заболявания кафето трябва да бъде забранено. Особено като се вземе предвид факта, че за някои чаша кафе е свързана и със запалването на цигара, което подсилва впечатлението за вреда на организма.

Наскоро обаче, в научните списания, бяха публикувани цели три фундаментални кардиологични изследвания, свързани с кафето. Учените са стигнали до заключението, че редовната консумация на кафе не увеличава риска от инфаркт или инсулт. Напротив, дори намалява вероятността от развитие на сърдечна недостатъчност.

Има и проучване, което е проведено сред пациенти след миокарден инфаркт. То е доказало, че кафето влияе много положително на тази група хора. Но, разбира се, говорим за не повече от 2 чаши черно кафе на ден.

Ако пиете повече от 1-2 чаши на ден, могат да възникнат други неприятни последици.

А кафето иначе има много предимства:

  • Кофеинът подобрява микроциркулацията на кръвта
  • Намалява нивото на възпаление в тялото, което е в основата на атеросклерозата
  • Подобрява мозъчната дейност , което е особено важно сутрин

Ако страдате от сърдечно-съдови заболявания, тогава можете да пиете 1-2 чаши кафе на ден. Напитката трябва да е без захар и мляко. Когато към него добавим сметана или захар, се увеличават рисковете от диабет и други патологии.

Една от най-опасните сред тях е тромбозата. Това може да се случи за броени секунди – кръвен съсирек се откъсва и отива директно в сърцето. В този случай инфарктът е неизбежен.

Последно
Не пропускай