Какво е пърхот и как да се справим с него с домашни средства

Пърхотът е смущаващо, неприятно и много често срещано заболяване. Люспите на епидермиса, попадащи върху дрехите и сухия скалп, свидетелстват за наличието на сух пърхот. Липсата на подходящо лечение може да доведе до развитие на мазен пърхот и дори себореен дерматит.

Какво е пърхот?

Пърхотът е резултат от прекомерно лющене на горните слоеве на кожата. Естественият процес на регенерация на епидермиса отнема около месец и се състои в премахване на мъртвите кератинизирани клетки, които след това се заменят с нови. При пърхота този процес се ускорява. Епидермалните клетки се разпадат в големи ламби на кожата, преди да умрат напълно.

Мазен и сух пърхот

Люспи от мъртъв епидермис, лющещи се върху кората, са един от най-характерните симптоми на сух пърхот. Те са бели и лесно се отделят от горния слой на скалпа. Те са придружени от неприятен сърбеж, зачервяване и дразнене.

При мазния пърхот кожните петна изглеждат жълтеникави. Те прилепват към повърхността на епидермиса, образувайки струпеи по повърхността му. В резултат на прекомерното производство на себум, кожата е видимо мазна. Развива се възпаление и има постоянен сърбеж. Появата на мазен пърхот може да е следствие от липсата на подходящо лечение на сухия пърхот.

Как да се борим с пърхота с домашни средства?

Използването на шампоани против пърхот и фунгицидни агенти също трябва да бъде допълнено с домашни средства. Билкови изплаквания и натурални масла, нанесени върху скалпа след измиване, ще помогнат в борбата с пърхота.

Ябълковият оцет възстановява естественото pH на скалпа и спомага за поддържането на правилната му микрофлора. Предотвратява омазняването на кожата в резултат на прекомерната активност на мастните жлези. Може да се използва върху кожата само след разреждане с вода. За да приготвите изплакването, е достатъчна 1 супена лъжица оцет, смесена с приблизително 500 ml вода.

Лимоновият сок има почистващо и освежаващо действие. Понижава рН на скалпа, което помага за предпазване от размножаване на микроорганизми. Има овлажняващи свойства, а при наличие на себорея може да помогне за намаляване на омазняването на скалпа. Както и при оцета, 1 супена лъжица сок е достатъчна за половин литър вода. Лимоновият сок може да се комбинира и с натурално масло.

Кокосовото масло помага за поддържане на правилната хидратация на скалпа и спомага за възстановяването на хидролипидния слой. Успокоява усещането за сухота и опъване на кожата. Предпазва от механични повреди и осигурява хранителни вещества, включително ненаситени мастни киселини.

Маслото от чаено дърво подпомага поддържането на правилната микрофлора на скалпа. Има антисептични и противогъбични свойства. Малко количество масло от чаено дърво може да се нанесе директно върху скалпа. След няколко часа маслото трябва да се измие.

Последно
Не пропускай