Какви витамини да пием по време на диета

За да не пострада външният вид и здравето в резултат на диетата, е необходимо допълнително да се приемат витамини и минерали, чийто дефицит е неизбежен в този случай.

Какъв вид  витамин-минерален дефицит  възниква при отслабващия, това зависи от това каква храна ще изключи той от диетата си.

Според диетолозите, много е опасно за здравето, ако напълно се откажете от необходимите хранителни компоненти, било то протеини, мазнини и въглехидрати. Тялото ще възприеме това болезнено и може да си „отмъсти“.

Но дори ако диетата е направена правилно, един добър комплекс от витамини няма да бъде излишен.

Витамините и минералите са веществата, от които се нуждаем и в същото време можем да ги набавим само с храната, не можем да ги синтезираме сами (освен витамин D , който се образува в кожата под въздействието на ултравиолетово лъчение, но дори и тогава той е в недостатъчни количества, обясняват експертите.

Естествено хората, които са на диета, трябва да намалят количеството храна, като в същото време така намалява и приема на хранителни вещества, което може да повлияе негативно на тялото. Следователно, такъв дефицит трябва да се запълни с помощта на допълнителен прием на витамини.

Всеки от тях е важен сам по себе си, защото изпълнява само своята си функция. Затова е важно всички тези вещества да постъпват в тялото ни в пълен състав и в необходимото количество. Ето защо, приемането на един или друг витамин изолирано (особено, ако неговият дефицит не е лабораторно потвърден) е загуба на пари.

Но мнението, че витамините могат да пречат на взаимното усвояване и следователно някои от тях трябва да се приемат по различно време, специалистите определят като мит. И появата на такива витаминни комплекси се обяснява с маркетингови трикове на производителите.

По-малко витамини е по-добре от повече

Желателно е след прегледа от лекар на пациента да бъде предписан специфичен витамин-минерален комплекс.

Първо трябва да се проведе биоимпедансометрия, благодарение на която да се определи процентът на мазнини, вода и мускули в тялото, както и да се измерят основните показатели на биохимията на кръвта (захар, холестерол , креатинин, чернодробни ензими).

Ако това не е възможно, тогава можете да го направите по-лесно: отидете в аптеката и купете комплекс от витамини и минерали във физиологично препоръчани дози. И го приемайте, без да нарушавате препоръките.

Не е нужно да преследвате високи дози, казват диетолозите. Повече не означава по-добре, тъй като хипервитаминозата е много по-опасна от хиповитаминозата. По-добре е да имате малък дефицит на витамини, отколкото голям излишък, това е доказано от много изследвания.

Освен това не бива да се мисли, че само високите концентрации на мастноразтворими витамини (A, D, E, K) са опасни, които могат да се натрупват в черния дроб и да дадат токсичен ефект. Опасни са и водоразтворимите витамини, чийто излишък се отделя с урината. Особено за бъбреците.

Последно
Не пропускай