Какви етерични масла могат да се използват като парфюм

Идеята да замените парфюма с ароматни етерични масла сигурно е хрумвала на мнозина от вас. Но не всичко е толкова просто!

Скъпият изискан парфюм е несравнимо удоволствие за ценителите. Парфюмната композиция е сложна комбинация от естествени или синтетични субстанции и основи, а самият аромат е разложен на връхни, сърдечни и базови нотки.

Но дори и изтънчените любители на изисканите парфюми не винаги могат да устоят на безумния чар на етеричните масла!

Нека да разберем дали могат да се използват вместо парфюм и как да изберем подходящите.

Ароматните съединения, добити от цветя, листа, плодове и други части на растенията, имат не само приятни аромати, но и са известни със своите полезни свойства. Ето защо не е изненадващо, че идеята за замяна на синтетичните парфюми с такъв естествен аналог допада на толкова много хора. И все пак трябва да се вземат предвид важни неща.

Какви етерични масла могат да се използват като парфюм?

Етеричните масла имат различни свойства и ефекти върху тялото. Не бива да ги пренебрегвате, като избирате масло само и изключително заради ароматните му качества.

Концентрацията на етерични масла може да доведе до алергични реакции и дразнене, ако се прилага върху кожата в чист вид. Ето защо те трябва да се разреждат в базово масло (например масло от гроздови семки, бадеми, праскова) и не забравяйте да проверите реакцията на малка зона върху кожата.

Да не забравяме, че маслата могат да оставят петна по дрехите, така че е необходимо максимално внимание при нанасянето.

Ето и няколко препоръчителни масла

1) Портокаловото масло. Ярък цитрусов аромат, който подобрява настроението, ободрява и има способността да облекчава главоболието.

2) Жасминово масло. Деликатен флорален аромат, който ви помага да се отпуснете и да се освободите от лошие мисли.

3) Масло от лавандула. Интензивен характерен аромат с изразени релаксиращи свойства. Улеснява заспиването и е чудесно за приложение вечер.

4) Масло от роза. Обикновено има доста устойчив и ярък аромат, тонизира, изпълва със сила и усещане за вътрешна хармония.

5) Масло от иланг-иланг. Много сладък флорален аромат със слънчева тропическа топлина. Намалява налягането и има благоприятен ефект върху нервната система.

6) Канелено масло. Топъл, пикантен, сладникав аромат, събужда сила, смелост и интимна енергия, вдъхва оптимизъм и радост от живота.

7) Масло от върбинка. Свеж аромат на лимон със способността да събужда интуицията и да стимулира креативността.

8) Масло от пачули. Пикантен тревисто-дървесен аромат, много дълготраен и еднакво подходящ както за мъже, така и за жени. Помага за концентрация, повишава чувствителността и спокойствието.

Последно
Не пропускай