Каква е връзката между автомобилните газове и рака на белите дробове – отговор на учените

Британски учени установиха до каква степен замърсяването на въздуха от автомобилните изгорели газове влияе върху появата на рак на белия дроб при непушачи.

Според експерти от института Франсис Крик, провели революционно изследване, малките частици, съдържащи се в изгорелите газове на автомобилите, „събуждат“ спящите в белодробните клетки мутации и ги превръщат в раково състояние, пише The Guardian.

Резултатите от изследвания на учени помагат да се обясни защо толкова много непушачи се разболяват от рак на белия дроб. Творбата е „звън за събуждане“, свидетелстващ за пагубното въздействие на замърсената околна среда върху човешкото здраве.

„В световен мащаб има повече хора, изложени на опасни нива на замърсяване на въздуха, отколкото на токсични химикали в цигарения дим и тези нови открития сочат значението на справянето със здравето на климата за подобряване на човешкото здраве“, каза професорът от института Чарлз Суонтън.

В лабораторни изследвания екипът на Суонтън показа, че мишки, конструирани с мутации в гена EGFR, свързан с рак на белия дроб, са значително по-склонни да развият рак, когато са изложени на прахови частици. Те също така установиха, че този риск се медиира от възпалителен протеин, наречен интерлевкин 1 бета (IL1B), който се освобождава като част от имунния отговор на организма към експозиция на PM2.5. Когато на мишките бяха дадени лекарства, които блокират този протеин, те станали по-малко уязвими към замърсители.

Екипът също анализира проби от здрава белодробна тъкан, взети по време на биопсии от пациенти и установява, че мутация на EGFR е открита в една на всеки пет нормални белодробни проби. Това предполага, че всички ние носим в нашите мутационни клетки, които са латентни и могат да се развият в рак, а хроничното излагане на замърсен въздух увеличава вероятността от това.

Последно
Не пропускай