Как да се предпазим от дефицит на витамин D през зимата

Статистически 40% от възрастните имат дефицит на витамин D. А много повече хора са изложени на риск от дефицит на витамин D през зимните месеци.

Нашата кожа произвежда витамин D от слънчевата светлина. Получаваме го и от храната. Това е основно хранително вещество за здрави кости. Човешкото тяло се нуждае от витамин D, за да абсорбира правилно калция и да предотврати остеопения и остеопороза.

 

Витамин D и слънцето

Проучване, публикувано в American Journal of Medical Sciences , свързва дефицита на витамин D с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, по-специално хипертония, сърдечна недостатъчност и коронарна болест на сърцето. Дефицитът на витамин D също е свързан с диабет, някои видове рак, деменция и преждевременна смърт.

 

„В допълнение към своите имуностимулиращи свойства, витамин D е изключително важен за метаболитна и хормонална оптимизация, тъй като участва в инсулиновата чувствителност“, казва д-р Флоранс Комит, ендокринолог и основател на Comita Center for Precision Medicine and Healthcare в Ню Йорк.

Всъщност, въпреки подвеждащото си име, витамин D е хормон.

 

Как да разберете дали имате дефицит на витамин D?

Вашият лекар може да назначи кръвен тест за измерване на концентрацията на 25-хидроксивитамин D в тялото ви.

Друг начин да научите за дефицит на витамин D е да забележите симптоми като умора, болки в костите, косопад, депресия, загуба на апетит и имунна уязвимост. В същото време лекарите казват, че подобни симптоми могат да бъдат резултат от много други проблеми.

На много млади жени липсва витамин D поради липсата на млечни продукти в диетата.

Медиците препоръчват хората на възраст 70 години и по-млади да получават 600 международни единици (IU) витамин D дневно и 800 IU, ако са на възраст над 70 години.

Но, ако вие или близък член на семейството имате камъни в бъбреците, консултирайте се с лекар, преди да вземете добавки с витамин D.

Нещо повече, не забравяйте, че витамин D е мастноразтворим, така че трябва да се допълва с източник на мазнини за най-добро усвояване.

Източници на витамин D

Храната е друг естествен източник на витамин D.

Лекарите считат за добри източници:

  • Кисело мляко и други млечни продукти
  • Портокалов сок
  • Яйчни жълтъци
  • Броколи
  • Гъби
  • Листни зеленчуци
  • Зеле
  • Спанак

Сардините и сьомгата съдържат достатъчно количество витамин D. Една кутия сардини съдържа 24% DV, а порция сьомга има 60% DV.

Нека добавим, че едно е да си набавяш достатъчно витамин D, друго е да го направиш полезен. В допълнение към приема на витамин D с диета, съдържаща определено количество мазнини, други хранителни вещества ще ви помогнат да извлечете максимума от ползите.

Ново проучване, публикувано в The Journal of American Osteopathic Medicine , показва, че витамин D не може да се метаболизира ефективно, ако тялото ви няма адекватни нива на магнезий. Въпреки че дефицитът на магнезий не е широко разпространен проблем, диабетиците и тези, които редовно пият алкохол, са склонни към дефицит на този важен минерал.

Според учените, магнезият засяга всички ензими, които активират витамин D в черния дроб и бъбреците.

Така че, вашият лекар може да препоръча и магнезиеви добавки. Също така, не забравяйте да ядете листни зеленчуци, ядки, банани, кисело мляко и риба. Всички тези храни са добри източници на магнезий.

И накрая, според резултатите от ново проучване, поради дефицит на витамин D рискът от тежко протичане на COVID-19 нараства 14 пъти.

Последно
Не пропускай