Как да се отървете от лошата миризма на обувките с домашни средства

От неприятна миризма, дори от нови обувки, никой не е имунизиран. Старателната грижа за краката също не винаги помага. Но има някои домашни средства, които ще ви помогнат да се отървете от неприятната миризма от обувките.

 

При навременна и правилна грижа за краката причините за неприятна миризма може да е некачественият материал за обувки, особено стелки. По-добре е, разбира се, да купувате кожени обувки и е препоръчително да сменяте стелките по-често. Можете да използвате специални стелки с активен въглен, противогъбични, с естествена основа. Много е важно да изсушавате старателно мокрите обувки, тъй като влагата може да предизвика образуването на гъбички, които причиняват лоша миризма. Най-добре е да имате резервен чифт обувки, за да остане достатъчно време да изсушите добре тези, които са мокри.

 

Можете да премахнете неприятната миризма на обувките с помощта на специални средства – дезодоранти, разтвори, стикери.

Ефективни и народни средства за борба с миризмата на обувките

 

Най-простото нещо, което можете да направите, е да измиете обувките си с обикновена сапунена вода.

За да се отървете от миризмата за пет минути, ще ви помогнат продукти като водороден прекис и оцет. Избършете обувките отвътре с памучен тампон или парцал, напоен с оцет или водороден прекис. Но без да добавяте много течност, за да не се налага да чакате обувките да съхнат.

Ако не сте алергични към етерични масла, можете да капнете върху стелката няколко капки масло от чаено дърво, лавандула или лимонов сок. Етеричните масла и лимоновият сок имат антибактериални свойства, освен това притежават свой собствен приятен аромат. Можете да разредите няколко капки във вода и да напръскате обувките отвътре, след което да изсушите.

През нощта торбичките чай ще помогнат за премахване на неприятната миризма на обувки. Сложете го в обувките си през нощта и го приберете на сутринта. Чаят има антибактериални свойства, освен това е добър сорбент – абсорбира всяка миризма.

Сода, бебешка пудра и активен въглен също ще помогнат за премахване на неприятната миризма от обувките за една нощ. Те абсорбират влагата, което може да е причина за развитието на бактерии, които причиняват неприятна миризма. Поръсете сода за хляб, прах или натрошен въглен в обувките си през нощта. Но преди това поставете веществата в торбичка, за да не се изцапат обувките. Ако ги поставите директно в обувките, на сутринта трябва да ги изтръскате добре или да ги почистите с прахосмукачка.

Обувките могат да бъдат замразени. През зимата ги оставете на балкона, през лятото можете да поставите обувките в хладилника. Първо отстранете стелките. Студът убива бактериите.

Пресни или сушени листа от мента, натрошена дъбова кора също могат да унищожат неприятната миризма в обувките. Просто ги поставете в платнена или ленена торбичка, преди да ги сложите в обувките си за една нощ.

Друга опция е  да измиете обувките със сапунена вода, за дезинфекция забършете с разтвор на хлор. След това вземете равни части амоняк и водка или амоняк и оцет и старателно избършете обувките отвътре и отвън с този разтвор. Подсушете.

 

Ако не са кожени и материалът позволява това, обувките могат да се перат в пералня. За да се отървете от неприятната миризма на маратонките, най-добре е да използвате този метод.

Последно
Не пропускай