Как да различим сухата от дехидратираната кожа

Много хора не могат да направят разликата между суха и дехидратирана кожа. Затова често се случва проблемите с кожата да бъдат диагностицирани погрешно или да се избират кремове, предназначени за различен тип кожа.

Как да разграничим дехидратираната и сухата кожа?

Какви са причините за суха кожа?

Сухата кожа се появява, когато хидролипидният баланс на повърхността на епидермиса е нарушен. Именно хидролипидната мантия е отговорна за защитата на кожата от външни заплахи и поддържането на достатъчно количество влага в епидермиса. Ако нещо се случи с него, кожата автоматично изсъхва, което може да доведе до пукнатини и болезнени рани.

Хидролипидната мантия се състои предимно от липиди и вода. Сухата кожа се счита за хронично състояние. Това се дължи на лошото функциониране на кожата. Има и ситуации, при които сухота се появява поради заболяване или външни фактори, включително работното място или включеният климатик.

Твърде сухата кожа може да бъде много болезнена и да причини дискомфорт.

Какви са разликите между суха и дехидратирана кожа?

Суха кожа

На първо място, сухата кожа е вид кожа, която се изолира въз основа на подходяща диагноза. Сухата кожа може да се прояви например като усещане за опъване на тялото или лицето. Това е аномалия, която се описва като хронично състояние, често причинено от заболяване или околната среда.

На такава кожа липсва влага и обикновено е много тънка и крехка. По повърхността му могат да се появят пукнатини и зачервяване. Появата на суха кожа е следствие от дисфункция на хидролипидната мантия, която трябва да отговаря за нейната защита.

Дехидратирана кожа

В случай на дехидратирана кожа, това е по-скоро актуално състояние, което може да засегне всеки тип кожа. Това е обратимо състояние, с което може да се справим. В такава ситуация се усеща и стягане на кожата в определени части на тялото и нарушение на водния баланс в тялото.

Това се случва, когато сте дехидратирани и кожата ви не получава подходяща грижа. Поддържането на добра хидратация и евентуално прилагане на лекарства върху кожата ви ще помогне да я върнете към нормалното й състояние. Дехидратираната кожа може да бъде разпозната по нейната грапавост или лющене. За щастие това може да бъде променено.

Как да разпознаем сухата кожа?

Всеки човек може да изпита различни симптоми на суха кожа. Най-често това е дискомфорт и усещане за опъване на кожата на определени части на тялото, особено на лицето. Тази кожа е груба и понякога може да бъде придружена от зачервяване, сърбеж или парене. Сухата кожа няма характерен блясък, повърхността й може да се лющи и напука.

Ако това е хронично състояние, тогава можем да говорим за наличие на суха кожа, което изисква правилна диагноза и подходяща грижа с лекарства. Ако почувствате такъв дискомфорт, трябва незабавно да се свържете със специалист дерматолог.

Последно
Не пропускай