Как да разберете без тестове, че кръвта ви е твърде рядка

Гъстата кръв не е добро нещо, защо сърцето работи под натоварване и може да се появи тромбоза, но и рядката кръв не е по-малко опасна – при нея пък има риск от кървене. Как да разберете, че кръвта ви е рядка? Има някои сигурни знаци.

Кръвният тест показва нивото на тромбоцитите. Тези червени кръвни клетки предотвратяват кървенето и ни предпазват от загуба на кръв при порязвания и наранявания.

Ако нивото на тромбоцитите е силно намалено (нормата при възрастни е 180-320 * 10 9 / l), всъщност може дори да не забележите. Но това състояние е доста опасно и изисква изясняване на причините.

Други 4 знака за рядка кръв са:

Често образуване на синини

Например, често срещан симптом на тромбоцитопения (ниски тромбоцити) е редовната поява на синини и кръвонасядания по тялото – дори при леко натъртване или лек натиск върху кожата.

Кървене

Един от признаците, че тромбоцитите в кръвта са понижени, е появата на често кървене, например, кървенето на венците се увеличава, има кръвоизливи в лигавиците на окото, има тежка менструация при жените, кръв се появява в изпражненията или урина или има кръв в носа.

Червеникави петна по кожата

Ако кръвта е твърде рядка, може да развиете необичаен обрив. Той изглежда като малки червеникаво-лилави точки, които се наричат ​​петехии. Най-често се появяват на краката, но не сърбят и не причиняват дискомфорт.

Умора

Проблемът може да се влоши от недостиг на желязо в организма – анемия. И основният му симптом е постоянната умора, която се усеща дори след пълноценен сън.

Също така, този знак може да говори за други причини за ниски тромбоцити – заболявания на щитовидната жлеза, проблеми с имунитета.

Защо кръвта е рядка – възможни причини

Ако откриете поне един от изброените симптоми, тогава определено трябва да се консултирате с лекар и да преминете тестове.

Ако рядката кръв е следствие от приема на определени лекарства, тогава лекарят ще коригира дозата или ще предпише друго лекарство.

Кръвта може да стане течна, когато в нея има много вода, предупреждават лекарите. Може да се изрази чрез подуване и повишаване на кръвното налягане. Невъзможно е да се определи на око дали кръвта е течна или гъста – за това трябва да направите общ кръвен тест. В резултатите от изследването трябва внимателно да разгледате индикатора хематокрит – съотношението на кръвните клетки към общия обем на кръвта.  Колкото по-малко е, толкова по-рядка е кръвта.

Последно
Не пропускай