Как да премахнете синини и подуване под очите, ако не сте спали цяла нощ

Как да заличим следите от липса на сън сутрин и да премахнем основните му признаци, ще ни разкажат дерматолозите сега.

Защо се появява подуване

Отокът е един от първите признаци, че сте свикнали да стоите нощем до късно. Късното заспиване, умножено по хронична умора, води до спазми и нарушен приток на кръв и в резултат на това се появяват така наречените торбички под очите.

Но не само липсата на сън може да бъде причина за отока. При жените торбичките под очите много често се появяват през втората половина на менструалния цикъл, тогава цялото тяло набъбва, поради повишаване на нивата на естроген и така се задържа течност.

Да не забравяме и лошите навици, като тютюнопушенето, което води до хипоксия, недохранване и режим на пиене. Също така торбичките под очите могат да се появят поради заседнал начин на живот и липса на спорт (бавен кръвоток и лимфа), използване на некачествена козметика, умора на очите при продължително седене пред компютър  – всичко това води до напрежение на очните мускули и бавно кръвообращение.

Оток се появява и на фона на някои заболявания – при проблеми със сърцето, бъбреците, хормонални нарушения. Ако често имате торбички под очите, това е сигнал да отидете на лекар.

Как да се справим с отока

За бързо премахване на отока сутрин има няколко начина. Поставете памучета със зелен чай върху очите си, които преди това сте охладили в хладилника. Те бързо ще разпръснат лимфата.

Обърнете внимание на кремове и серуми с антиоксидантни и противовъзпалителни компоненти (витамин С, витамин Е, ферулова киселина), с вещества, които стимулират микроциркулацията, лимфния дренаж и намаляват отока (кофеин, полиненаситени мастни киселини, растителни екстракти – центела азиатска, боровинки, зелен чай, червено грозде, както и соеви протеини).

След като нанесете крема за подобряване на притока на кръв, направете много нежно самомасаж. С леки, потупващи движения с върховете на пръстите, изтеглете зоната под очите към ушите, а след това към слепоочията. След това слезте отстрани на шията до ключиците. Повторете няколко пъти.

Защо се появяват тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове се дължат не само на липса на сън, имаи  много други причини за появата им . Например, синини могат да се появят с възрастта, когато кожата стане по-тънка, през която проблясват съдовете. В тази област често се появява пигментация.

Тъмните кръгове под очите (както и отоците) могат да бъдат и генетично унаследени, както и да са признак на заболяване, умора, стрес, липса на сън, неправилно хранене и лоши навици.

Как да се справим с тъмните кръгове

Тренирайте съдовете по-често, например, измийте лицето си със студена вода, освежете кожата с кубчета лед. Опитайте се да спите достатъчно, нормализирайте храненето и водния режим.

 

За да изсветлите тъмните кръгове, потърсете продукти, които стимулират микроциркулацията и лимфния дренаж (между другото, облекчават и отока). В състава на такива продукти се съдържат компоненти, които правят кожата по-плътна, стимулират синтеза на колаген, ускоряват лимфата и подобряват притока на кръв (проксилан, пептиди, бетаглюкани, витамин В3 или ниацинамид, хиалуронова киселина, кофеин).

Последно
Не пропускай