Как да помогнем на любимия човек, ако е изпаднал в депресия

Понякога хората изпадат в депресия. И такива хора са достойни за любов, те могат да изграждат щастливи, здрави романтични връзки. Но истината е, че депресията може да затрудни много отношенията с партньора и то поради много причини.

Човек в депресия, например, може да не реагира адекватно на опитите да подредите нещата и да въведете ред, така че, дори и да не сте възнамерявали да се карате, самата мисъл, че депресираният е направил нещо нередно много болезнена за него и му причинява силно чувство за вина.

Или може да се страхува, че ще го напуснете, затова все пита дали го обичате.

А може и да реагира агресивно.

Плюс това, депресията променя емоционалния фон на човек. Той не реагира толкова силно на радостта, дори ако това е подарък или среща с любимата жена. Може да изглежда безразличен и откъснат.

Човекът в депресия заслужава любов и може да поддържа здрава романтична връзка. Това е вярно. Но също така е вярно, че връзката с него може да бъде трудна. И вашата болка, разочарование и умора са също толкова важни, колкото и неговата болест, нали?

Ето какво трябва да знаете за справянето с депресиран човек.

Научете повече за депресията

Това ще ви помогне да разберете какво се случва с любимия човек. Например научавате, че депресията е заболяване с нелинейно развитие. Тоест днес той е по-добре, а утре по-зле. Понякога развитието зависи от сезоните, но не е задължително. В някои дни той няма да се различава от обикновения здрав човек, в други няма да може да става от леглото.

Разбирането на случващото се ви помага да се чувствате по-малко виновни. Не вие ​​го карате да се чувства по този начин или да казва тези думи. Това е болест.

Убедете го да поиска помощ

Самостоятелното лечение на депресията е теоретично възможно, но много трудно. И със сигурност е невъзможно да го излекувате на друг човек, ако не сте психолог. Затова говорете с него за това, подчертайте, че се притеснявате, че бихте искали да му помогнете, че обръщането към специалист е сила, а не слабост.

Потърсете помощ сами

Да, това също е важно и може да имате нужда и от професионална помощ. Ако в даден момент почувствате, че се чувствате твърде зле, че връзката ви носи повече болка, отколкото радост, свържете се с психолог. Вашите чувства също са важни, вие също имате значение.

Основната помощ, която можете да предоставите е…

Просто да сте край вашия любим човек. Напомнете му, че го обичате и че ви е грижа за състоянието му. Бъдете до него, дори да ви отблъсне. Тръгнете си, ако той иска да остане сам, но му кажете ясно, че ще се върнете, когато е готов. Прегърнете го. Предложете да прекарате време заедно, помогнете да правите планове за бъдещето и изтъкнете нещо добро в тези планове. Напомнете му, че е обичан и важен за вас. Това е възможно най-голямата и значима подкрепа.

Последно
Не пропускай