Как да научим децата най-лесно и бързо да разпознават сезоните?

Много е важно детето още в ранна възраст да се научи да прави разлика между месеци и сезони. Често родителите просто не обръщат внимание на това и така се стига до ситуации, при които децата вече са навършили 4-5 годинки, но все още не могат да различават сезоните и да изброяват месеците.

Разбира се, съществуват достатъчно креативни средства, с които можем да попълним този пропуск.

Кога да започне обучението?

Добре е да започнете да учите детето си на месеците от годината и сезоните още от 3-годишна възраст, тъй като по това време децата вече могат да различават метеорологичните явления. Тоест, те могат да определят кога вали дъжд или сняг, кога грее слънце, кога духа вятър и така нататък.

За да помогнете на детето да се научи да прави разлика между отделните сезони, насочете вниманието му към промените в заобикалящата природа: листата падат, вали сняг, цветята цъфтят и т.н.

Постепенно детето ще разшири своя кръгозор и разбиране си за това как се променят сезоните и  ще започне да разбира какви дрехи трябва да се обличат през всеки един от тях.

Добиването на познания за четирите сезона трябва да стане преди научаването на имената на месеците от годината. Хубаво е разговорът да започне с това, какви метеорологични условия съпътстват сезоните и да се продължи с други характеристики. Така например, Дядо Коледа идва, когато има сняг, а на морето ходим когато навън е горещо и така нататък.

Разговорът следва да е допълнен с илюстрации и да е придружаван от коментарите на мама, баба, татко или друг възрастен, близък на детето.

След като си поговорите и вече мислите, че детето ви осъзнава разликата между отделните сезони, може да проверите, с помощта на рисунки, детски стихчета и песнички, в каква степен то е асимилирало подадената информация.

Много подходяща в това отношение е прекрасната книжка на Милка Игнатова, озаглавена „Със стихове и игри сезоните научи”. В нея се съдържа всичко необходимо, което да провокира интерес у детето и да го стимулира да научи повече за смяната на сезоните и техните характерни особености. Забавните игри, свързани с креативни занимания от типа на оцветяване, апликиране и други, ще направят обучението още по-приятно и забавно.

А след като малките палавници вече са усвоили добре най-основните неща за четирите сезона от годината, то тогава може да се премине и към заучаване на имената на 12-те месеца от годината. Най-лесно това ще се получи, ако ги разпределите на четири групи от по три месеца и ги свържете логично със съответния сезон.

Последно
Не пропускай