На какво да научим детето до 1 година

На какво може да научим едно дете, което все още не е навършило годинка? Това време е най-важно за формирането на неговата личност и мироглед. Именно този период се характеризира с бърз растеж на мозъка, появата в него на много невронни връзки, лесно и бързо запомняне на всяка информация в големи обеми. Затова родителите трябва да бъдат особено внимателни.

Развиване на слуха и паметта

Опитайте се да говорите с детето си по-често. Понякога на родителите изглежда, че бебето изобщо не ги разбира. Той обаче чува и помни всичко. Директната комуникация с него позволява на бебето да увеличи речника си и да научи правилното произношение.

Затова се опитайте да се адаптирате възможно най-малко към думите на бебето, за да му помогнете да формира правилната реч. Четете детски книги, приказки, слушайте хубава музика и разбира се, трябва да общува с други деца.

Домашните любимци също помагат на вашето дете да се развива.

Добрият сън

Добрият сън е много важен за едногодишното бебе. В крайна сметка за един ден той получава много нова информация, с която възрастните отдавна са свикнали. По време на сън той се преработва и усвоява напълно.

Ако вашето малко дете има проблеми със съня, това определено ще се отрази на емоционалното му здраве. Затова се опитайте да създадете подходяща атмосфера за добър сън.

Проветрявайте стаята през нощта, слушайте успокояваща музика, плувайте в топла вода и не забравяйте да ходите много.

Физически контакт с мама

Отдавна е доказано, че майчината прегръдка успокоява и лекува бебето. Без тях той не чувства защита, а породеният страх е причина за много болести. Освен това, всеки емоционален дисбаланс не позволява на детето да се развива, превръщайки се в непреодолима пречка. Единственият начин да се справи с всичко това е да „влезе“ в прегръдките на мама и да се успокои.

Грижовният татко

Не само майката обаче гарантира емоционална сигурност и усещане за спокойствие. Татко е способен на същото. Въпреки факта, че повечето мъже се опитват да не показват собствените си емоции, по време на комуникация с бебето, то формира определен образ на взаимоотношенията и това е от съществено значение за неговото емоционално развитие.

Да следваме нуждите на тялото

До една година всички системи на тялото на бебето се развиват активно и родителите трябва да разберат неговата определена психологическа и физическа граница. Всички извършвани дейности трябва да спазват определени правила, за да поддържат баланса на тялото. Нарушаването им може да доведе до заболяване. Ето защо упражненията, образователните игри и вълнуващите програми трябва да се провеждат много внимателно. Важно е да изберете естествени и удобни дрехи и обувки.

„Приятел или враг“

Достигайки първата година от живота, бебето започва да формира разбиране за близките. Тези хора са спечелили доверието му, докато останалите все още не са. Ако не обърнете внимание на този процес, тогава появата на бавачка в семейството ще бъде много трудна.

Същото важи и за влизането в детската градина. Колкото и прекрасна да е институцията, разделението на „приятел или враг” няма да позволи на малчугана да изгради добри взаимоотношения с възпитателите и други деца. Затова родителите трябва да подготвят детето за света, от който тепърва му предстои да стане част.

Правилно хранене

Най-хранителното вещество на тази възраст е майчиното мляко. Не отбивайте бебето преждевременно, освен ако няма основателна причина. Нека детето се радва на любовта на мама.

Последно
Не пропускай