Инна Маринова: Модата е предвидима и манипулативна

Младата дизайнерка Инна Маринова е току що дипломиран бакалавър по мода с мечта да ръководи собствена модна компания. Креативна, създателна и достатъчно смела да признае, че това, което е научила в творчески си път дотук не е никак много.

Вдъхновена от епохата на френските крале, 25-годишната дизайнерка създава първата си колекция „Steen-stock“.

Моделите на Инна впечатляват с основния елемент на дамската риза – яката. Обемната яка придава аристократичност и небрежна нежност на дамските тоалети от колекция „Steen-stock“. Инна е такава, каквато е жената, за която създава моделите – независима, свободолюбива и уверена в собствените си качества.

Толкова е крайна, че е готова да накара жените да се откажат от носенето на дънки. Не даде конкретен отговор на въпроса дали българската жена е модерна, но не пропусна възможността да остави коментар на адреса на чалга дизайнерите.

Кога започна да се занимаваш с мода?

С мода започнах да се занимавам през 2008 г, когато реших да уча „Моден дизайн“ в НБУ. Смятам, че всеки уважаващ себе си дизайнер е добре да премине през такъв тип подготовка, за да може да покрие едни минимални изисквания, преди да нарече себе си дизайнер.

За съжаление в България се наблюдава тенденцията всяка втора поп фолк певица да влиза в ролята на дизайнер и да прави облекла…

Всички си мислят, че просто могат на надраскат набързо някаква скица и да дадат на кварталната шивачка да я ушие и хоп те вече са дизйанери!

Дизайнът независимо дали е за дрехи, аксесоари, обувки или нещо друго,трябва винаги да бъде съобразен с няколко фактора, а именно: за кого правя тази дреха, какъв е поводът и разбира се най-важното тя да е съобразена с настоящата модна тенденция.

Любима марка или дизайнер?

Нямам любим дизайнер, както нямам нито любим цвят, нито любима дреха от гардероба си. Един истински творец не може да си позволи да изпада в състояние на „любимост“, тъй като той трябва постоянно да търси вдъхновение и да сътворява нови неща.

Какво означава „Steen-stock“  и откъде почерпи вдъхновение?

„Steen-stock“  идва от епохата на френските крале по времето на крал Луи XIV и по-специално неговата яка, която е обемна и интересна като кройка. Реших да я взема и да я развия по свой начин. Докато черпех вдъхновение ми се наложи да изчета значително количество информация и попаднах на някои интересни наименования на яки по онова време. През 17 век се е състояла битка между Холандия и Франция в градчето Steenkirk. Яката тогава се е наричала само „cravat”, веднага след тази битка обаче тя придобива наименованието „Steen kirk cravat“, защото по време на самата битка войниците не са имали възможност да наместват и носят kravat яката по установения начин. На практика се въвежда нова мода за носене на класическата kravat яка под формата на по-неглижирана такава. „Stock“ е яката, която навлиза малко по-късно и тя се характеризира с повече строгост и официалност. Затова реших да комбинирам двете наименования  „steen“ от яката  „steen kirk cravat“  и  „stock“ , накрая се получи  „Steen-stock“ .

Коя е жената, за която създаваш моделите си?

Жената, за която създавам моделите си е смела, свободолюбива и уверена в собствените си качества. Бих искала всяка жена да се чувства по-специална ,носейки дрехите, които правя с толкова много любов….

По какво ще разпознаем твоят дизайн и модел?

Моят дизайн се познава по това, че той бяга от стереотипа и се опитва всячески да го пречупи. Обявила съм война на тези толкова обичани от всички хора „дънки“ , които са навлязли като униформа в гардероба на всеки човек –богат, беден, следващ или не следващ модата…. Когато видя някой дизайнер да носи дънкови панталони това за мен е достатъчно да не пожелая да му се доверя. Талантливият творец трябва да е толкова невероятен в работата си,че да търси новото и различното-дънките далеч не са нови и различни те са едни и същи и трябва да бъдат изкарани от модата!

Трудно ли e един млад дизайнер да се наложи на модния подиум в България?

Зa съжаление както всичко останало в България е трудно да правиш каквото и да било, ако не разполагаш с необходимия ресурс за него. Но аз съм благословена със страхотни родители, приятели и преподаватели от университета, които искрено вярват в мен и тяхната подкрепа сама по себе си е достатъчна, за да ми даде стимул да продължа напред.

Като добър познавач на модните тенденции, смяташ ли българската жена за модерна?

Смятам, че няма как всички жени да се поставят под един общ знаменател и на този въпрос няма конкретен отговор. Истината е, че има много жени, които се обличат с вкус и се съобразяват с настоящите тенденции, други като че ли не отдават чак такова значение на това как изглеждат. Модата за всеки се изразява по определен начин.

Какво научи от творческия и професионалния си път дотук? Ще издадеш ли някоя модна тайна?

Това, което научих в творческия си път дотук не е никак много, аз тепърва имам да уча доста и именно заради това към момента продължавам своето обучение в степен магистър по специалност мениджмънт и лидерство. Бих искала да ръководя собствена модна компания, която да даде на света нещо различно и иновативно. Някакви модни тайни…..мисля че няма нещо, което всеки обикновен човек да не знае за модата-тя е предвидима и манипулативна, но е наложена до такава степен в обществото ни, че в даден момент се е превърнала в задължение, а не избор….а за да бъде човек истински свободен той трябва да може да избира.

Снимка: личен архив

Последно
Не пропускай