Холистична медицина

Светът ни залива с информация как да живеем по-пълноценно, в хармония със себе си, как да бъдем по-щастливи, по-добри, по-красиви.

Като естествено предисловие идва въпросът, как да бъдем здрави?

Здравето – много повече от телесно състояние

Здравето – най-естественото състояние на човек, науката разглежда като съвкупност от физически данни, определени като необходими за нормалното функциониране на тялото. Възприемането на човешкото тяло като сбор от телесни функции е особено популярен в наши дни подход. Така конвенционалната медицина изследва тялото и телесните процеси. Хирургичните интервенции и фармацията, усъвършенствани днес, учудващо се концентрират върху отстраняване/ограничаване на проявленията, чрез които тялото ни показва отклонение от приета норма, или т.нар. симптом. Когато тялото ни не показва такива признаци, то е приемано за здраво.

Още древните хора, живели преди три-четири хиляди години, биха се усмихнали скептично. Тялото като съвкупност от тъкани, органи и системи, от чиято “правилна” дейност зависят здравето и жизнеността, е прекалено елементарно схващане за човешкият организъм.

Знахарят, лекарят, и съвременният град

Типичното ежедневие в града – забързано, изпълнено с хора, но предимно с превозни средства, шум, прах, и с аромат на капучино и т.нар. джънк – незаменимият (и много вкусен, между другото) начин да си набавим необходимите калории за деня. Синоним и естествен придружител на кофеина и захарта – основните съставки, които ни поддържат свежи и бодри. Въпреки шумотевицата и пълните улици, повечето от нас прекарват в седнало положение по около 8 (a обикновено много повече) часа дневно.

Нищо чудно, че в определен момент, тялото реагира с възмущение на този ритъм. И като естествена последица, след години или месеци, ни изненадват хронични заболявания като сърдечно-съдови изменения, диабет, рак, костно-ставни изменения. Те влошават качеството на живот и са една от основните причини за намаляване на продължителността на живот.

Метаболитният синдром е пример как заседналото ежедневие, с липса на движение и нездравословна храна и напитки, променя тялото ни. Повишаването на тегло, особено в областта на талията, съвкупност от натрупани мазнини и задържани течности, вследствие нарушаване на метаболитните процеси. Синдромът е причина за по-късна поява на всяко от изброените заболявания.

Модерният човек в градската среда, съвсем закономерно, обръща поглед към промяната. Това включва нов поглед към света и самия себе си. Грижата за здравето не е изключение.

Лекарят фитотерапевт, натуропат, нутриолог, остеопат, хиропрактик, е “знахарят” на съвременното общество. Дипломирани специалисти, те лекуват разнообразни заболявания с неинвазивни и здравословни методи и внушават доверие дори у градския скептик. Методите, които използват, се стремят да активират естествените самовъзстановяване на тялото.

Холистична медицина –  естествено лечение на тялото, ума, емоциите

Холистичната медицина е неконвенционална система за лечение. Човекът е разглеждан като съвкупност от тяло, ум и емоции, а заболяванията – като последствие от смущения в трите. Телесното проявление се смята за краен етап на заболяване.

Симптоматиката е сигнал: тя помага за определяне същността на телесната промяна и причината за нея.

Холистичното лечение се стреми към възстановяване на здравето и жизнения баланс изцяло. Такъв тип лечение включва повлияване на симптомите. Основната цел обаче е отстраняване на първопричината за заболяването, чрез естествените самовъзстановителни сили на организма. Третирането на тялото и на промените (заболяванията) се извършва само чрез неинвазивни методи, които изключват и фармацевтични продукти.

Холистичната медицина е използвана при рехабилитация и като профилактика. Уникалният подход към човешкото тяло ни отвежда към 5 в.пр. Хр., когато Хипократ казва: “На първо място, не причинявай вреда” („Primum non nocere“). Въпреки, че древногръцкият лекар е свързван с основополагането на конвенционалната медицинска наука, този принцип е изключително подходящ лайтмотив на холистичната медицина.

Древността “живее” в холистичната медицина и с част от холистичните лечителски практики, познати още в древността. Тогава непознаването на достатъчно усъвършенствани методи за лечение, е причина хората да разчитат единствено на ресурсите, които природата предоставяла. Билки и други растения, животински продукти, естествени камъни и минерали лекуват множество заболявания. Затова пък, хирургията на древността изобилства от зловещи и страховити практики.

Фитотерапия, хомеопатия, ароматерапия, хидрология

Фитотерапията (билколечение) е предшественик на съвременната фармакология и настоящо нейно подразделение. Билки и растения под формата на екстракти, настойки, отвари и прахове, откривали изключително широко приложение – от анестетик, до антисептик, и средство против треска и инфекции. Билките били единствения познат антибиотик и антипсептик, а билколечението – единственото средство срещу болестотворни патогени, често основен причинител на заболявания.

Билките и ядливите растителни продукти (плодове и зеленчуци) са основните средства за лечение, използвани в нутриологията и натуропатията. Нутриологията е насочена към хранителните навици. Холистичната методика я използва за лечение на конкретни заболявания, както и като оздравителна (а защо не и разкрасяваща) профилактика. Натуропатията използва здравословната хранителна диета като част от лечебните методи, чрез които активира естествените самовъзстановителни сили на тялото.

холистична медицина какво е

Хомеопатията използва лечебния ефект на растенията, но тя не бива да се бърка с фитотерапията. Хомеопатичните “лекарства” включват също животински и минерални продукти и извлеци. Хомеопатията, освен това, е насочена към цялостно възстановяване и подсилване на организма, за разлика от билколечението, което бихме могли да наречем локално и симптомоатакуващо.

Ароматерапията е много приятен начин за релаксация, а също и за облекчаване на симптоматика при заболявания, укрепване на имунната система и засилване на самовъзстановителните лечебни сили на тялото. Поставяйки любим аромат в близост до нас, ние въздействаме положително на тялото, ума и емоциите, а ефектът е осезаем дори и след 15-тина минути. Изберете аромати, определени като “успокояващи” или “енергизиращи”, според моментното настроение.

Пречистващата сила на водата е добре позната от хилядолетия. Тя обаче не се ограничава с редовната консумация на вода. Водните процедури с топла, студена или минерална вода, могат да облекчат и излекуват редица симптоми и заболявания, а също така са прекрасен рехабилитационен метод. Хидрологията е изключително препоръчван метод на лечение в холистичната медицина.

 

Масажни и рефлексни техники

Холистиката е известна с ефективните методи за лечение и облекчаване симптомите при костно-ставни изменения, които са неинвазивни масажни техники, избирани според вида на заболяването. Холистичните практики доказано повлияват положително нежеланите костно-ставни процеси в тялото. Холистично лечение е препоръчвано при:

  • Остеопороза – изтъняване на костната плътност, което предизвиква повишена чупливост на костната маса;
  • Остеофити – образувания по повърхността на костта, често в границите на ставите;
  • Артрит/артроза – локално възпаление на става, което може да се разпространи към съседни стави, връзки и мускули. Двете заболявания се различават по своята симптоматика, затова консултацията с ревматолог/ортопед преди лечение е задължителна;
  • Дискова херния – заболяване, характеризиращо се с намаляване масата на дисковото ядро, разположено между всеки два съседни прешлена;
  • Гръбначни деформации и изкривявания – гръбначните изкривявания (сколиоза, кифоза, лордоза) може да се проявяват във всеки дял на гръбначния стълб, а появата им почти винаги е съпроводена с влошаване на състоянието във времето. Влошената стойка, съответно, променя стойката на тялото и дори позицията на вътрешни органи, което влошава цялостно качеството на живот;

Холистичната медицина повлиява толкова успешно костно-скелетния апарат заради специфичните техники на лечение. Те са използвани като медицински практики от столетия (остеопатия), а някои – от хилядолетия, като мануалната терапия.

Наименованието на остеопатията (osteo – кост и pathos – заболяване) навежда на мисълта за костно-ставен масаж, но това не е точно така. Остеопатията не е масаж, а начин за едновременно диагностициране и подобряване статуса на костно-скелетния апарат, фасции, мускули, стави и ставни връзки. Остеопатичното лечение използва различни техники на палпация и стречинг (разтягане), като единственото условие е отсъствие на болка – при най-слабото наличие на болезненост, остеопатичният масаж трябва да бъде прекратен. Въвеждането му като лечебен метод през 19 век е направено от Андрю Стил и е причина за трайното подобряване и излекуване на множество костни и ставни проблеми. Остеопатията може да повлияе положително и симптоми на меките тъкани, като например, да понижи телесната температура.

Мануалната терапия е холистична техника, използвана както при локално лечение на меки тъкани, кости и стави, така и за цялостно подобряване на състоянието и тонуса. Този холистичен метод повлиява успешно мускулни и ставни болки, скованост и схващане, използвайки определен набор от техники. Остеопатът и мануалния терапевт задължително са дипломирани професионалисти.

Накратко за холистичната медицина

Древногръцката дума ὅλος – цял, цялостен, от която холистичната медицина води наименованието си, задава ясна представа за същността на холистичната методика.

Холистичното лечение възстановява естествените жизнени сили и тонус, чрез които тялото се справя с временни неразположения, а защо не и с трайни хронични заболявания? И тъй като по-често споменаваме тяло, а холистичната методика включва мислите и емоциите ни, не забравяйте – профилактиката с холистични методи, като кратка диета с растителна храна, половинчасова ароматерапия, или просто горещ/студен душ, е прекрасна превенция срещу всякакви здравословни проблеми, и най-вече – срещу стрес и лошо настроение.

Последно
Не пропускай