Грешки при използване на серум с ретинол

Серумите с ретинол перфектно подмладяват кожата и премахват възрастовите петна. Но ако не се използват правилно, те могат да действат агресивно. Ретинолът е доста активно вещество. Много хора имат свръхчувствителност на кожата към тази съставка. Следователно, трябва да се използва с повишено внимание. В тази статия ще говорим за грубите грешки при използването на серум с ретинол.

Съхранявате серума неправилно

Продуктите с ретинол губят качеството си от излагане на светлина и кислород. Затова те трябва да се съхраняват в непрозрачна бутилка с пипета или помпа.

Ако съхранявате серум с ретинол в буркан с капак или прозрачна бутилка, тогава той няма да може да запази свойствата си за дълго време. Използването му няма да донесе никаква полза.

Нанасяте продукта върху влажна кожа

Ретинолът дава добри резултати в дългосрочен план. Но може да раздразни епидермиса, причинявайки сухота и лющене.

За да избегнете неприятни странични ефекти, винаги нанасяйте серум с ретинол само върху суха кожа.

Мократа кожа подобрява усвояването на активните съставки. Това увеличава риска от нежелани ефекти.

Използвате ретинол без предпазни мерки

Ако имате чувствителна кожа, никога не нанасяйте серум с ретинол директно върху епидермиса. Това може да причини силно дразнене.

Нанесете продукта с ретинол върху хидратиращ продукт. Той ще създаде защитен слой върху кожата и ще предотврати възпалението.

Ако страдате от розацея и други кожни заболявания, тогава ретинолът не е за вас. Може да влоши проблема. Консултирайте се с козметолог, за да изберете по-щадящ продукт против стареене.

Започвате с твърде много концентрация

Не започвайте с твърде много ретинол. Това ще разруши защитната бариера на епидермиса и ще доведе до кожни проблеми.

Започнете с най-ниската доза. След това постепенно увеличавайте концентрацията на ретинол. Това ще позволи на кожата да свикне с това вещество с течение на времето.

Комбинирате ретинол с други сурови съставки

Много хора съсипват кожата си, когато комбинират ретинол с други агресивни вещества. Тази съставка не може да се комбинира със следните продукти:

  • салицилова киселина
  • гликолова киселина
  • витамин С
  • водороден прекис

Такива комбинации увеличават риска от странични ефекти. Ако трябва да нанесете някой от горните продукти, направете го в дните, в които не използвате ретинол.

Серумите с ретинол се препоръчват да се комбинират с витамин Е, хиалуронова киселина, керамиди, пептиди, ниацинамиди. Тези съставки намаляват дразненето и насърчават заздравяването на кожата.

Очаквате твърде бързи резултати

Много жени спират да използват ретинол, защото очакват да даде резултати твърде бързо. Не се отказвайте толкова бързо.

Ефективността на серумите с ретинол е доказана от клинични изследвания. Но те не дават видим резултат веднага, а едва след 6-8 месеца. Така че бъдете търпеливи и продължете да използвате лекарството.

Последно
Не пропускай