Козметика и добавки с колаген – защо да заложим на тях

Колагенът е основният градивен елемент на животинските организми. Колагенът представлява около 1/3 от всички протеини в човешкото тяло. Фигурира като основен компонент на съединителната тъкан и елементи като сухожилия, ставен хрущял, кожа. Колагеновите влакна изграждат пептиди, съставени главно от аминокиселини като глицин, пролин и хидроксипролин. Синтезът на колаген се осъществява в грапавия ендоплазмен ретикулум върху матрицата на иРНК с участието на рибозоми. В резултат на многобройни модификации колагеновите влакна растат на дебелина и дължина. Най-често срещаният тип колаген е тип II, I, III и IV. Наблюдава се намаляване на колагена в организма с възрастта, а също и в резултат на продължителен стрес или метаболитни нарушения. Смята се, че количеството му започва да намалява след 25-годишна възраст.

Морски колаген

Морският колаген, известен още като рибен колаген, е естествен колаген от животински произход, широко използван в козметиката и фармакологията. Добива се основно от костите и кожите на рибите. Структурата му е подобна на тази при бозайниците, но съдържа по-малко пролин и хидроксипролин и повече метионин, треонин и серин.

Свойства на колагена

Колагенът е протеин, който осигурява целостта на тъканите и органите. Има положителен ефект върху здравето, като е необходим за правилното функциониране на ставите, заздравяването на рани, защитата на вътрешните органи, регенерацията на тъканите и поддържането на хидратация и стегнатост на кожата. Дефицитът на колаген причинява болки в ставите, влошава се състоянието на косата, ноктите и кожата – появяват се бръчки, бразди и други признаци на стареене на кожата на лицето.

Козметика с колаген – колаген за лице

Слънчевата (UV) радиация разгражда колагена в кожата. Поради тази причина изключително важен елемент от профилактиката против стареене, за поддържане на необходимото количество колаген в кожата, е използването на кремове с UV филтър. Разграждането на колагена също се ускорява от стреса. Хората, изложени на хроничното му въздействие, освен техники за релаксация и опит за намаляване на стреса, могат да използват адаптогени.

Молекулата на колагена е доста голяма. Поради тази причина в козметиката често се използва нативен колаген, който благодарение на по-ниското си молекулно тегло преминава през епидермалната бариера и подобрява еластичността и хидратацията на кожата. Използва се в кремове и гелове за лице. Често се комбинира в продукти с други хидратиращи и против бръчки съставки: витамин C, ретинол, хиалуронова киселина, алое.

Последно
Не пропускай