9 витамина и минерали, които не бива да приемате заедно

Често сами си предписваме витамини –  много хора вярват, че колкото повече добавки пият, толкова по-добре. Но много минерали не била да се комбинират, защото, или се усвояват слабо, или започват да се конкурират помежду си.

През пролетта и есента имунитетът ни е отслабен – това са преходни периоди, в които най-често сме податливи на различни заболявания. По-често настиваме, чувстваме се уморени, летаргични, някои се оплакват от гадене, главоболие и чести скокове на кръвното, поради резките промени на времето. В такива периоди човек усеща, че има нужда от повече витамини. В аптеките могат да се намерят всякакви добавки.

Но много хора забравят, че да си предписват витамини е лоша идея, защото излишъкът им е също толкова лош, колкото и дефицитът. Ние не знаем кой микро или макро елемент липсва на тялото ни, така че можем само да навредим на собствения си имунитет.

Какви витамини не бива да се комбинират?

Със сигурност сте забелязали, че когато започнете да пиете витамини неконтролируемо, състоянието ви не се променя по никакъв начин, пише британското издание на Express. В някои случаи дори само се влошава. Защо се случва това? Отговорът е прост: някои витамини и минерали не се комбинират по никакъв начин, приемането им заедно е голяма грешка.

Ето кои са те:

  • Магнезий + мултивитамини;
  • Витамини D + E + K;
  • мед + цинк;
  • Витамин С + витамин В12.

Така че, например, ако вече приемате мултивитамини, тогава не трябва да приемате магнезий. Този елемент може значително да попречи на усвояването на хранителните вещества от мултивитамините.

Ако решите да приемате калций, магнезий и цинк едновременно, тогава не очаквайте да се почувствате по-добре: тези три елемента ще започнат да се „състезават за усвояване“. Комбинацията от витамин D + E + K също е трудно да се нарече успешна. В този случай витамин К няма да се усвои, ще си похабите парите за тази добавка.

Подобна ситуация и с комбинацията от мед + цинк. Ако пиете тези добавки по едно и също време, медта ще се абсорбира много слабо.

Друга комбинация, която трябва да избягвате, е желязо и зелен чай. Факт е, че зеленият чай в големи количества може да причини дефицит на желязо, а приемът на добавки с желязо намалява ефективността на зеления чай.

„Ако приемате витамин С заедно с витамин В12, първият може да унищожи втория в храносмилателния тракт. Това пречи на усвояването на витамин В12 и дори може да причини редица физически и психологически проблеми. В краен случай, ако са ви предписали тези два витамина, направете дълъг интервал между тях, най-малко 2 часа “, обяснява фармацевтът Скот Макдугъл.

Последно
Не пропускай