9 трика, които ще ви помогнат бързо да успокоите нервите си

Не е тайна, че ежедневието на съвременния човек е изпълнено със стрес. Животът не ни пита дали искаме или не.

Разбира се, всеки би искал да остане в състояние на мир и спокойствие. Но дори и да не се е случило нищо необичайно, мозъкът на обикновения работещ човек непрекъснато решава много проблеми едновременно. Напрегнатите мисли не ни напускат нито ден, нито нощ.

Какво да правим в стресова ситуация? Ето няколко прости техники за бързо облекчаване на стреса и успокояване.

Не стискайте зъби

Звучи доста странно, но това ще намали напрежението в мускулите не само в областта на устата, но и във врата и главата. В момент на нервно напрежение отпуснете челюстта, отворете устата. Усетете отпускането на челюстните мускули, поемете дълбоко въздух. Можете да отворите широко устата си, като лекар на рецепция, да кажете: „Ах“, изпънете езика си. Това понижава и кръвното налягане.

Излезте сред природата

Можете да застанете просто на балкона или до отворен прозорец, ако нямате възможност и време за разходка в парка или планината. Дишайте дълбоко, гледайки напред, фокусирайте се върху един конкретен детайл – клон на дърво, трева, храст, локва след дъжд. Докато го гледате, опишете това, което виждате, с прости думи: „Това е ствол на дърво, той е на възли и извит, кафяв на цвят“. След това преминете към друг обект, докато се успокоите. Дишайте, пренасочвайте вниманието си към прости природни обекти, отвличайте вниманието от натрапчивите мисли.

Увеличаваме хормоните на щастието

Трябва да седнете някъде в ъгъла, да поемете дълбоко въздух и да си представите себе си някъде другаде, където сте се чувствали добре, с други хора. Или да си някой красив сън. Представете си ги в детайли – как сте облечени, къде сте, какво правите. Така хормоните на щастието се повишават, а душевното състояние се подобрява.

Фокусирайте се върху нещо друго

Сглобете пъзел, шийте, плетете, рисувайте. Пренасочете вниманието си към нещо, което не е свързано със стресовата ситуация. Мозъкът изпълнява същите функции на концентрация, но превключва на приятни неща, а не се концентрира върху неприятни неща и ние неусетно се разсейваме от тях.

Физически упражнения

Ходене, бягане, колоездене… Всичко става!

Ако не можете да излезете навън, можете да правите упражненията на закрито, с музика. При бягане или ходене е полезно да се съсредоточите върху една точка отпред и да я следвате. Упражненията, които носят истинска физическа умора, работят добре. Те прогонват негативните мисли, подобряват концентрацията и осигуряват релаксация.

Играйте настолни игри

Игрите с мислене са най-добри, защото изискват мозъчни зони, които обикновено не работят, когато сте заети. Те стимулират паметта и концентрацията върху желаното действие. Казва се „нулиране на мозъка“.

Запишете всичко, от което се нуждаете

За да се разтовари мозъкът, е необходимо съответно да се намали натоварването на паметта. Често държим в главите си неща, които не можем да забравим. Освободете главата си и запишете това в тетрадка, телефон, календар. Така ще знаете, че няма да забравите необходимото – записали сте го и се отървете от натрапчивите мисли.

Направете нещо приятно

Като превключите възприятието си към едно от петте сетива, се успокоявате. Слушайте любимата си музика, представете си любимите си цветове. След ваната използвайте козметичен продукт с любимия ви аромат. Стимулирането на сетивата помага на мозъка да се отпусне.

Планиране на мисли

Направете това упражнение: седнете някъде в тишина, дишайте дълбоко, затворете очи. Решете за какво ще мислите сега. Забравете за трудната ситуация, изберете нещо просто – например, че стаята, в която седите, е доста уютна. Кажете си го, почувствайте го. След това преминете към следващата мисъл. Бройте до пет между мислите. Това упражнение също е чудесно за разсейване.

Последно
Не пропускай