8 правила за здравословно хранене

Искате ли да се храните здравословно, без да губите спокойствието си и най-важното – да не се побърквате? Въведете 10 правила за здравословно хранене в живота си, ще се почувствате добре и здрави, а усмивката от лицето ви няма да изчезне.

Яжте редовно

Опитайте се да ядете храната си в определени часове. Ако се храним по различно време, тялото ще бъде объркано и няма да помни кога е време за хранене. Това ще доведе до складиране на резервни вещества и в резултат на това наддаването на тегло ще бъде само въпрос на време.

Зеленчуците не са враг

Идеята е да включите зеленчуци в диетата си. Те са преди всичко здравословни, цветни, вкусни и често ястията, приготвени от тях, са вкусни и небцето ни чака само доза зеленчукови ястия. Опитайте нахута. В мрежата ще намерите много рецепти за бързи, евтини, вкусни и здравословни зеленчукови ястия – например палачинки със спанак, крем супа от броколи, различни видове салати. Изборът е наш и наистина има от какво да избирате.

Уверете се, че това, което приготвяте е не само вкусно, но и приятно за окото

Нека се опитаме да приготвим ястията така, че да са визуално атрактивни – например доматите да се поставят на ръба на чинията, да се поръсят с нарязан босилек и да се покрият с резенчетата моцарела. Изглежда ефектно, а какъв е вкусът…

Заменете продуктите за бързо хранене с по-здравословни

Вместо да се редите на опашка в „ресторант“ за бързо хранене, пригответе сами хамбургери, хот-дог и дори кебап. Тези ястия не са трудни за приготвяне и ще се уверите в произхода на съставките.

Използвайте билки и ограничете солта

Босилек, мащерка, мента, розмарин, риган и много други билки придават различен вкус и аромат на ястията. Експериментирайте. Прекомерното количество сол е вредно. Купувайте здравословна нерафинирана сол.

Пийте много течности

Защо да пиете популярни газирани напитки, които имат невъобразимо количество захар? Освен това помислете: тъй като една от любимите ни напитки се използва и като средство за отстраняване на ръжда, какво прави тя на стомаха ви? Водата е най-полезна за пиене, тъй като не съдържа никакви добавки. Ако не обичате да пиете само вода, добавете към нея лимон и прясна мента – получавате изключително освежаваща напитка.

Използвайте зехтин

Зехтинът е богат на витамини A, D, E и K. Благоприятният му ефект е способността да усвоява захарите и да балансира кръвните им нива, затова зехтинът се препоръчва на диабетици.

Четете етикетите на опаковката

Пазарувайте умно. Нека четенето на етикети стане част от рутината ви и благодарение на това ще знаете много добре какво слагате в кошницата.

Последно
Не пропускай