8 най-популярни туристически дестинации през последните пет години

Ако не можете да решите къде да отидете на следващото си пътуване, ние ще се радваме да ви посъветваме. Представяме ви осем места, които определено си струва да откриете.

Исландия

Исландия е олицетворение на зимното пътуване – посетете Рейкявик и изживейте исландската версия на hygge (модерна датска зимна концепция на закрито), като откриете уютни еко-кафенета, захранвани от геотермална топлина, където можете да се приютите с книга и топъл пуловер. Или пък да се потопите в популярните парни води на Синята лагуна. Посетете ледника Вахтнайокутъл, за да разгледате призрачните ледени пещери, известни със своите сини ледени покриви, изцяло образувани от замръзнала стопена вода – произведения на изкуството, създадени от природата.

Шри Ланка

Шри Ланка има всичко – от диви преживявания до културни съкровища. В националния парк Яла можете да отидете на сафари за диви слонове и леопарди. Или да посетите чудния скален храм на 2000 години с древни пагоди и светилища. Дестинацията предлага и друга възможност – да станете доброволци в убежище за слонове, помагайки на тези великолепни създания и хората, които работят за запазването на вида им.

Виетнам

Виетнам преживява ренесанс, отваряйки нови луксозни курорти и показвайки няколко скорошни попълнения в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Списъкът с природни съкровища включва извисяващите се острови на залива Халонг и невероятното биоразнообразие на националния парк Phong Nha-Ke Bang. Обектите с културно значение включват Имперската цитадела в Ханой, Цитаделата на династията Хой, Хюе, древния град Хой Ан и природния резерват My Son.

Малдивите

Ако търсите бягство на отдалечен остров, Малдивите предлагат уникален баланс между природа, духовно преживяване и изследване. Отдайте се на аюрведично спа лечение и оставете проверената във времето мъдрост и учения да ви помогнат да възстановите психическия и физическия баланс.

Португалия

Португалия съчетава природна красота и културно изобилие – от романтични морски селца, където можете да намерите най-пресните морски дарове, до красотата на природния парк Синтра-Кашкайш. Лисабон е около история от 16-ти век в квартал Белен, легендарни трамваи, движещи се по стръмните, живописни улици и процъфтяваща кулинарна сцена. Крайбрежното Порто, с едни от най-доброто време в Европа, ви предлага очарованието на стария свят, плажове и кафенета.

Коста Рика

Тук се намират някои от най-добрите плажове за сърф в света, красиви облачни гори, зашеметяващи вулкани. Почивката в Коста Рика може да ви отведе от дълбините на гората, до височините на действащ вулкан и залези на девствения плаж – всичко това за една седмица. Сърфистите се стичат в Тамариндо за перфектните вълни, а любителите на слънчеви бани винаги могат да намерят страхотни места за препичане на слънце.

Банкок

Пътувайте до Тайланд, за да опитате кухня от световна класа и да откриете свещените храмове на Банкок. Полюбувайте се на сложния шпил на Ват Арун, изработен от китайски порцелан и стъклопис. Спрете до Wat Traimit, за да се полюбувате на великолепния Златен Буда. След това посетете Wat Phra Kaew. Той е известен със своя Изумруден Буда, създаден от едно парче нефрит.

Шотландия

Отвъд величествената Кралска миля на Единбург и спиращия дъха замък на върха на хълма, ще откриете по-дивата страна на Шотландия. Северна Шотландия – от живописния нов маршрут по Снежните пътища през най-високите планини на Кернгормс до вписаните в списъка на ЮНЕСКО острови Сейнт Килда във Външните Хебриди, достъпни само с лодка. Само пътуване с влак на север към Скай ще ви отведе до невероятна природа и прекрасни села.

Последно
Не пропускай