Чудната Исландия: С какво животът там е различен от нашия и какви са техните странности

Решихме да разберем как животът на исландците се различава от нашия. И се оказва, че разликите са доста големи. Нека да ги видим.

Любовни отношения

Исландците почти никога не ходят на срещи, обикновено се опознават по барове и веднага следва сближаване. Ако младите хора се харесват, те се събират. Но не се женят веднага, а най-често след раждането на деца (ако не са се разделили до този момент). Там хората не се тревожат и срамуват от неуспешни бракове или от самотата си. Първо, че жителите не са много и не е никак лесно човек да си намери половинката. И второ, климатът изобщо не би могъл да се нарече „романтичен“.

Интересен факт, е че при раздяла много двойки продължават искрено да поддържат добри и топли отношения заради деца или общи приятели.

Общество

Почти всички исландци се познават лично или чрез общи приятели. И много от тях са свързани помежду си. Има национален уебсайт Íslendingabók, където можете да проверите кръвните си връзки или да разгледате родословното дърво. Почти всички жители на щата са регистрирани в социалните мрежи и общуват чрез тях дори със съседи и членове на семейството. Тук няма полово и социално разделение: всички са равни, независимо от пол, статус в обществото и доходи.

Исландците нямат фамилни имена, а бащините им са съставени от имената на родителите и представките „dottir“ и „sin“ (дъщеря и син). Когато давате име на новородено, трябва да го проверите в специален регистър или да го съгласувате с местните власти, ако опцията не е в списъка.

Работа

Много исландци, поради високите цени, са принудени да работят на няколко работни места. И така, футболен треньор може да бъде и зъболекар, спортист може да е и рекламен директор, а танцьорът – корабен работник. Но жителите на страната знаят как да се разтоварват на сто процента, така че и тук има много кръчми и барове.

Доверие и миролюбие

Исландците се доверяват един на друг, не се страхуват от кражби, оставят колите и домовете отворени и пускат децата си на разходки сами. И в Исландия няма армия: нито жителите, нито правителството се страхуват от атаки от други страни. Има охрана и полиция, но служителите в тези отдели нямат оръжие.

Хората и природата

Поради много ниската гъстота на местното население (само 2-3 души на хектар територия), почти всички къщи са заобиколени от природни красоти: полета, вулкани, ледници, хълмове, гейзери, водопади. И нечие жилище може да се намира точно в средата на поле или на брега на живописен резервоар.

Климатът тук се води умерен, но е доста хладен: около -5 градуса през зимата и не повече от 12-15 градуса през лятото. Исландците се стоплят с плетени пуловери, предимно от ценната овча вълна. Друг начин да се спасят от студа е като се къпят в горещите извори, които са отворени почти навсякъде и са свободно достъпни. Между другото, същата полезна подземна вода тече по водоснабдителната им система.

Последно
Не пропускай