5 знака, че човек ще живее дълго – според науката

Имаме само един живот – защо да не го направим по-добър и по-дълъг?

Учените смятат, че 25% от продължителността на живота на човек се определя от генетиката, останалите 75% се дължат на външни фактори и начин на живот.

По-специално, изследователите идентифицират 5 признака, които показват, че човек е предразположен да живее дълъг живот.

Жените са благословени с дълъг живот

Продължителността на живота до голяма степен се определя от пола: женските от почти всички видове бозайници надживяват мъжките.

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско, които от известно време изкуствено отглеждали гризачи, открилиа, че сред дългоживеещите мишки по-голямата част са тези, при които женските полови жлези са прикрепени към женските хромозоми. Изследователите стигнали до заключението, че женските яйчници съдържат хормони и други сигнални молекули, които удължават живота и забавят процеса на стареене.

Вижте и: Кои зодии остаряват по-бързо от останалите

Мъжките са по-уязвими. Причината за това е тестостеронът, който лесно деактивира имунната система. Докато естрогенът (женски полов хормон) има противовъзпалителен ефект.

Младежкият външен вид е добър показател

Колкото по-млад изглежда човек, толкова по-вероятно е той да стане дълготраен.

В продължение на седем години учените наблюдавали повече от 1800 двойки близнаци и установили, че близнакът, който изглежда по-млад, най-често умира по-късно от брат или сестра, които са родени по-рано.

Според изследователите, възрастта, която възприемаме, когато гледаме човек, е неразривно свързана с теломерите. Говорим за молекулярни биомаркери на стареенето, по-късите от които обещават бързо стареене на организма, развитие на заболявания, включително рак. По-младите хора имат по-дълги теломери.

Вегетарианството е билетът за дълъг живот

Според учени от Харвард, най-големият брой столетници, които са били наблюдавани, не са яли животински продукти.

Изследванията потвърждават факта: когато голяма доза протеини (особено тези, които се намират в месото и млечните продукти) попаднат в човешкото тяло, клетките започват бързо да стареят. Тъй като заедно с протеина те получават висококачествен „строителен материал“ – те са настроени за активен растеж и размножаване.

Вижте също: Женските зодии, които силно привличат мъжете

Възрастното тяло обаче не се нуждае от такава стимулация. Продължителният клетъчен растеж води до ускоряване на процеса на стареене. Ако намалите количеството аминокиселини (намалите дела на протеина в храната), клетките ще спрат да растат активно и ще могат да насочат всичките си усилия за защита на тялото. Така стареенето значително ще се забави.

Здрави черва

Италиански учени са установили, че столетниците имат здрава чревна микрофлора.

Хората, които живеят дълго, не се оплакват от червата, защото имат голям брой полезни бактерии в тялото си, които „живеят“ в този орган. Те са заети с производството на витамини, освобождаването на необходимата енергия, борбата с инфекциите, сами произвеждат токсини.

Можете да насърчите здравословната функция на червата, като редовно ядете храни с пробиотици. Средиземноморската диета е друг чудесен начин да подобрите чревната си микрофлора. Именно тази хранителна система помага на италианците да живеят дълго. В диетата на столетниците преобладават морски дарове и риба, пресни зеленчуци и плодове – ценни източници на младост и жизненост.

Наднормено тегло

Рискът от смърт при хора с индекс на телесна маса (ИТМ) над 35 се увеличава с 29% в сравнение с тези, които нямат наднормено тегло. Това е резултат от изследване, проведено от американски учени.

Наднорменото тегло увеличава вероятността от развитие на хронични заболявания, особено диабет и сърдечно-съдови патологии.

Освен това натрупването на мазнини около талията почти удвоява този риск, дори ако ИТМ е нормален. Натрупването на мазнини в областта на корема най-често е последица от заседнал начин на живот, небалансирано хранене и, разбира се – генетиката.

Последно
Не пропускай