5-те най-добри храни за хора над 50 години

След като преминем 50 години трябва да се замислим по-сериозно за диетата и да внимаваме какво ядем. През този период от живота метаболизмът и другите процеси в организма се забавят. Настъпват глобални промени във функционирането на вътрешните органи. Те все още са незабележими, но трябва да действаме проактивно и напълно да променим културата на хранене, така че след 10-15 години да можете да се наслаждаваме на света около нас и да водим пълноценен начин на живот. Специалистите са подготвили за списък с 5 продукта, които са задължителни за здравето на хората след 50.

Фасул

Фасулът е източник на фибри, а при постоянна употреба намалява риска от диабет тип 2, понижава лошия холестерол и нормализира функцията на стомашно-чревния тракт. Бобовите растения трябва да бъдат включени в менюто, освен това ястията от тях са много вкусни и здравословни.

Домати

Ярките и сочни плодове съдържат антиоксиданти, които забавят промените, свързани с възрастта, подобряват състоянието на кожата и се борят с бръчките. Освен това доматите върши отлична работа за поддържане на функционирането на дихателната система и белите дробове и намаляват риска от пневмония.

Цвекло

Коренът има чудесен ефект върху сърцето и мозъчните клетки, а също така изпълва тялото с енергия. Специалните вещества в цвеклото намаляват кръвното налягане и влияят благоприятно на сърдечно-съдовата система, намаляват риска от инфаркт или инсулт.

Семена

Семената са богати на ценни мазнини, витамини Е, С и микроминерали. Ако постоянно хапвате семената, състоянието на кожата и благосъстоянието ще се подобрят. Те са страхотни в борбата със свободните радикали и забавят стареенето. За да не увредите зъбите, най-добре е да добавяте семената към салати или десерти.

Орехи

Орехът показва забележителен принос в борбата със заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Той е истински склад от витаминно-минерални комплекси, флавоноиди, наситени мазнини и стероли. Хапването на няколко ядки всеки ден е достатъчно, за да постигнете добър резултат.

Последно
Не пропускай