5 причини да приемаме колаген

Много от тези, които се грижат за запазването на красотата и младостта на кожата, знаят, че приемът на колаген е много важен. Но той е полезен не само за подобряване на външния вид. Ето още какви са ползите от него.

Укрепване на ставите и костите

Колагенът укрепва ставите, като ги прави по-подвижни, гъвкави и еластични. Освен това, според резултатите от проучвания, приемането на 10 g колаген в продължение на 24 седмици намалява болките в ставите не само в покой, но и при физическо натоварване. Например, при ходене, стоене, носене на предмети и други.

Друго проучване – включващо 131 жени в менопауза, които са приемали 5 грама колагенови пептиди в продължение на 12 месеца, е показало, че колагенът повишава минералната плътност на костите.

За възстановяване след тренировка

Аминокиселините, които изграждат колагена, помагат на тялото не само да ускори възстановяването след тренировка, но и да направи обработката на енергия по-ефективна и да увеличи мускулната сила.

Колагенът може да направи обработката на АТФ („енергийната валута“ на клетките на тялото) по-ефективна, което може да увеличи мускулната сила и издръжливост.

За намаляване на целулита

Данните от множество проучвания дават доста успокояващи заключения за тези, които се борят с целулита. Проучване, проведено с участието на 105 жени на възраст 25–50 години с целулит, показало, че след 6 месеца прием на колаген, дамите имат значително подобрение (с 9%). Повърхността на кожата се изгладила, а плътността ѝ се увеличила.

Всичко това показва, че вътрешният прием на колаген е много ефективен начин за подобряване на вида на кожата с целулит.

За възстановяване на чревната пропускливост

Намаляването на нивата на колаген може да доведе до отслабване на съединителната тъкан в храносмилателния тракт и да допринесе за развитието на „синдром на пропускливите черва“ (нарушена пропускливост на чревната лигавица). Той причинява възпаление, влошаване на кожата и др.

Затова хранителните добавки, съдържащи колаген, могат да се използват за възстановяване на нарушена чревна пропускливост и за цялостна профилактика на стомашно-чревни заболявания.

За правилната диета

Тези, които се ограничават в диетата си, трябва да консумират храни с високо съдържание на протеини. А колагенът е чудесно решение за това.

Последно
Не пропускай