5 предимства на добрия нощен сън: Последствията от недоспиването са жестоки

Всички знаем колко важен е адекватният сън за нашето благополучие, но в реалностите на съвременния живот не са много тези, които могат да си позволят 8 часа в сън дневно.

А получаването на достатъчно сън е жизненоважно за поддържане на оптимално функциониране на нашето тяло и ум и дори може да ни помогне да се предпазим от хронични заболявания. Ето 6 причини, поради които трябва да спите поне 8 часа всяка нощ.

1.Укрепване на имунната система

Време е да дадете приоритет на здравето, по-специално на имунната си функция. Достатъчният сън е научно доказано, че подобрява способността на организма да се бори с инфекциите, а липсата на сън е тясно свързана с няколко често срещани заболявания.

Постигането на осем часа адекватен сън на нощ може да ви помогне да избегнете заболяване и да подобрите здравето си в дългосрочен план.

  1. Поддържане на нормално тегло

Чувствате ли постоянен глад?

Липсата на сън нарушава производството на хормони на глада и може да причини преяждане или жажда за нездравословни храни като захар или рафинирани въглехидрати. Добрата почивка помага за балансиране на тези хормони, поддържа нормален апетит и тегло.

Не пропускайте: Как да се борим с безсънието

  1. Подобряване на психичното здраве

Въпреки че психичните заболявания не са пряко причинени от лош сън, тези, които се борят с тревожност и депресия, са по-склонни да имат проблеми със съня. Лечението на нарушения на съня може да облекчи симптомите на психично заболяване, тъй като лишаването от сън причинява хаос в мозъка.

  1. Добро настроение

Качеството на съня значително влияе на настроението. Няма нищо по-освежаващо от добър нощен сън и всички сме запознати с раздразнителното усещане, което идва след бурна вечер, когато сме недоспали.

  1. Подобряване на паметта

Дори ако не сънувате нищо (или, по-вероятно, не помните сънищата си), това не означава, че мозъкът ви не работи, докато спите. През това време умът ви обработва спомени през деня и ако пропуснете ценни часове сън, много е възможно да забравите някои неща или дори да създадете фалшиви такива.

Последно
Не пропускай