5 погрешни схващания за съня

Естественият начин на почивка на тялото е сънят. Именно по време на сън протичат метаболитни процеси, нервната система се рестартира и регенерацията става по-бързо. Как да спите правилно, колко и какво ще се случи, ако не спите пълноценно.

Продължителност на съня

Безкрайните спорове за продължителността на съня продължават. Развенчават се митове за 5-часовия сън или пълното отхвърляне на редовния сън. Нормалният сън на здрав човек продължава 7-10 часа. По време на него мозъкът работи за възстановяване на силите на тялото. Той е максимално откъснат от външната среда и насочва цялата си енергия към регенерация. Ето защо болните хора бива съветвани да спят и почиват повече. А редовната липса на сън се превръща в нервни и хормонални нарушения, създава проблеми на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт.

Вижте също: Как да се борим с безсънието

Компенсация на недоспиването

Много хора се опитват да прекарат работната седмица много активно и да спят достатъчно през уикендите. Могат ли дългите дни на липса на сън да бъдат компенсирани? Лекарите казват, че нарушаването на дневния режим се отразява неблагоприятно на общото състояние на организма. Това е като смяна на часовите зони – тялото бърка кога да спи и кога да си почине. Ако е имало нарушения на графика на сън, човек не трябва да спи повече, за да компенсира. По-добре е да се опитате постепенно да изместите часовете на ставане / заспиване и да се върнете към обичайния режим.

Стойността на спането до полунощ

Много е популярно твърдението, че най-добрият сън е този, който е започнал преди 23.00 часа. Твърди се, че по това време започва производството на необходимите вещества за красота, младост и здраве. Означава ли това, че хората, които водят нощен начин на живот, скоро ще станат грозни, стари и болни? Разбира се, че не. Важно е да осигурим на такива хора правилните условия за сън. Затъмнете стаята колкото е възможно повече. Мозъкът фиксира състоянието на тъмнина и започва своята работа за възстановяване на тялото.

Дневен сън

Спането през деня е не само полезно, но и необходимо за хора, които работят на смени, отглеждат малки деца или имат друга важна причина да не спят нощем. Просто се опитайте да поспите малко преди 15 часа следобед. В противен случай сънят заплашва да се превърне във вечерна почивка и това ще наруши нощното заспиване. Нужни са буквално 20 минути дневен сън, за да възстановите силите. Дневният сън може да бъде вреден само когато човек се опитва да лекува безсъние, защото отново ще наруши циркадния му часовник.

Последно
Не пропускай