5 неща, които хората с депресия искат да знаете

Понякога ни е трудно да разберем: какво да правим и как да се държим, ако любимият човек страда от депресия.

Депресията може да ограби човек от самочувствие, надежда или щастие и прави ежедневието и работата почти невъзможни. В такава ситуация е много важно да не лишавате близките си, страдащи от депресия, от подкрепа. Но също толкова важно е тя да се осигури по правилния начин.

Представяме ви съветите на д-р Джули Смит, психолог от Хемпшир, как да общувате с близки или приятели с депресия.

Лекарят посочва 5 неща, за които хората с депресия искат другите да знаят.

Депресията не е избор, не можете да излезете от нея сами

Когато общувате с човек с депресия, лекарят предлага да се въздържате от намеци, че човек може сам да промени психическото си състояние. Например, не трябва да предлагате на човек да мисли по-позитивно или да се разхожда по-често навън.

Депресията изисква лечение с лекарства и професионални съвети и само лекарите могат да предложат на пациента самопомощ, като например упражнения като начин за подпомагане при лека депресия.

Депресията не е конфликт с другите, а със себе си

Може да бъде неудобно, ако приятел с депресия се е дистанцирал от вас и това ще ви накара да се чудите дали той има нужда от вашето приятелство. Трябва да разберете, че това не е нищо лично.

Най-лошото, което можете да направите, е да се ядосате или да започнете конфликт. Вместо това изпратете подходящо съобщение, за да кажете, че разбирате, че сте готови да подкрепите този човек или сте щастливи да му дадете лично пространство.

Защо не трябва да питате за причините за депресията?

Лоша идея е да питате човек: „Защо си в депресия?“. Причините за депресията не винаги могат да бъдат разбрани и освен това непознаването на причината или нейното отсъствие не прави депресията по-малко значима. Понякога голямо събитие в живота, като смъртта на любим човек, може да доведе до депресия. Но много често няма очевидна причина. Например, заболяването може да бъде наследено.

Не си мислете, че човек не се старае достатъчно

Ежедневно депресията може да затрудни живота, затруднявайки човек да става сутрин, да поддържа лична хигиена или да се храни. Може да мислите, че човекът не се старае достатъчно, но е важно да разберете, че когато сте депресирани, дори най-простите задачи изглеждат непосилни.

Вашата подкрепа има значение

Може би най-важното нещо, което трябва да знаете е, че хората, борещи се с депресия, се нуждаят от вашата подкрепа повече от всякога.

Последно
Не пропускай