5 начина да заспите бързо без хапчета

Всеки знае какво е чувството, когато трябва да си почине добре преди натоварен ден, но сънят не идва. Има прости методи, които ще ви помогнат да се справите с това.

В основата на всички нелекарствени методи е един принцип – да се успокоите и да не мислите как да заспите възможно най-скоро. Когато знаем със сигурност, че трябва да заспим възможно най-скоро, тъй като утре трябва да станем рано, мозъкът възприема това не като препоръка, а като заповед, която предизвиква обратна реакция. Преминаването към здрав и освежаващ сън трябва да е лесно и незабележимо.

Опитайте се да се отървете от досадните мисли

Не повтаряйте изминалия или следващия ден в главата си. Концентрирайте се върху приятни спомени, за предпочитане свързани с отдих на открито. Можете да освежите сцени от филми за света около вас.

Успокояваща музика

Пуснете си тиха класическа музика или звуци от природата: шума на гората или прибоя.

Гимнастика на очите

За отърваването от ненужни образи, които се прокрадват в главата ви, това упражнение помага много: отворете очи и бързо, без да обмисляте детайлите, преместете очите си от един обект на друг, трети … Такава гимнастика ще донесе здравословна умора в рамките на две минути.

Опитайте се да се отпуснете колкото е възможно повече

Легнете по гръб, протегнете се и помислете за приятната тежест в краката. След това – в ръцете и така нататък. Отпуснете всеки милиметър от тялото, включително врата, пръстите, очите.

Настройте дишането си на сън

Вдишайте бавно – 4-5 секунди, задръжте въздуха в белите дробове и след това издишайте още по-дълго – 8-10 секунди. Няколко такива цикли ще помогнат за намаляване на възбудата и ще настроят тялото за почивка.

Последно
Не пропускай